Πούκλ: «Δεν είμαστε ρομπότ, κάνουμε λάθη»!

    Ο διαιτητής που κατά καιρούς έχει κάνει τα πιο σοβαρά «εγκλήματα» κατά του Παναθηναϊκού, Σάσα Πούκλ, μίλησε στο “Sportklub” για τα λάθη που γίνονται κατά την διάρκεια των αγώνων αλλά και για την σημαντικότητα αυτών.

    Αναλυτικά όσα είπε ο Σλοβένος ρέφερι:

    «Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει παιχνίδι μπάσκετ που να μην έχουν γίνει λάθη. Δεν είμαστε ρομπότ, αλλά και να ήμασταν ρομπότ θα κάναμε λάθη και έτσι τα πράγματα είναι… γκρίζα, ούτε μαύρα, ούτε άσπρα. Μετά από κάθε παιχνίδι, παίρνω δύο αναφορές. Η μία είναι του παρατηρητή διαιτησίας, όπου καταγράφει όλες τις σωστές και λάθος αποφάσεις. Από την άλλη, κάνω και εγώ την ανάλυσή μου, καθώς παρακολουθώ ξανά το ματς και βλέπω τι λάθη έγιναν.

    Δεν υπάρχει στατιστική για τις σωστές και λάθος αποφάσεις στην Ευρωλίγκα. Αλλά, από την εμπειρία μου, μπορώ να πω πως σε ένα καλό ματς μπορεί να κάνω δύο λάθη, όμως από την άλλη μπορεί να τύχει να κάνω και πέντε ή έξι. Αυτά τα λάθη, μπορώ να τα διακρίνω μόνο εγώ, ούτε οι προπονητές, αλλά ούτε και οι παίκτες εκείνη την στιγμή. Φυσικά και είναι σημαντικό όταν γίνεται ένα λάθος. Εάν στην τελευταία επίθεση δεν δεις ότι ο παίκτης πατάει τη γραμμή των 6,75μ. και εσύ δώσεις τρίποντο, τότε είναι μεγάλο λάθος. Εάν δώσεις μία μικρή επαφή λάθος στο πρώτο δεκάλεπτο, είναι μικρό λάθος, αλλά και πάλι είναι λάθος».

    Αναφορικά με τα όρια ηλικίας στους διαιτητές, ο έμπειρος ρέφερι είπε: «Στις διοργανώσεις της FIBA σφυρίζουν διαιτητές ηλικίας 25-50 ετών. Τώρα, στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχει αυτό και τους προσκαλεί όλους. Όταν είχα σφυρίξει ένα ματς του ΝΒΑ-Europe με διαιτητές του ΝΒΑ, γελούσαν με το όριο ηλικίας που είχαμε. Οι περισσότεροι ήταν 50 ετών και άνω και έλεγαν ότι αυτά ήταν τα καλύτερά τους χρόνια και γι’ αυτό είχαν την ευκαιρία να σφυρίξουν και ματς των playoffs».