• Thursday, October 17, 2019

Πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία ο Νικ!

Ο Δημήτρης Δημόπουλος αποφασίζει να μην σταθεί στην γενική αυτοκτονία του Παναθηναϊκού, όπου οδήγησε στην ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα, αλλά ανοίγει το κεφάλαιο «Νικ Καλάθης», προτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τον Έλληνα γκαρντ να αλλάξει τη φιλοσοφία του παιχνιδιού του.

Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά τον Νικ Καλάθη σαν παίχτη. Πλέον είμαστε σε θέση να τον συγκρίνουμε κιόλας σε σχέση με το παρελθόν, καθώς διανύει την δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό. Ο Νικ ήρθε στην Αθήνα για λογαριασμό των «πράσινων» φέτος το καλοκαίρι και τα λεφτά που δαπάνησε το τριφύλλι για να τον φέρει μόνο λίγα δεν χαρακτηρίζονται. Μάλιστα ήδη στο τραπέζι τίθεται θέμα συζήτησης αν όντως ο Καλάθης αξίζει να παίρνει αυτά τα λεφτά. Πέρα από αυτό το κεφάλαιο με τα λεφτά να θυμηθούμε ότι ήρθε από την Αμερική και αυτό λέει πολλά.

Πριν προχωρήσω στη δική μου ανάλυση και στο τι πιστεύω εγώ ότι πρέπει να γίνει από πλευράς του παίχτη, θα ήθελα να αναφέρω ότι τον Καλάθη τον θεωρώ έναν υπερπολύτιμο καλαθοσφαιριστή που νομίζω ότι ο κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει στο ρόστερ του. Υπάρχει όμως μέσα σ’ όλη αυτή την ιστορία ένα αρνητικό στοιχείο που διαθέτει και όταν η θέση του είναι αυτή του point guard τότε το μειονέκτημα αυτό τείνει να του δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υπολογίζει.

Τι εννοώ τώρα με αυτό; Ο Νικ Καλάθης αγωνίζεται σε απλά ελληνικά στη θέση του «άσσου». Η συγκεκριμένη θέση μόνο εύκολη δεν είναι. Αυτό διότι για να μπορέσεις να σταθείς στον «άσσο» θα πρέπει να διαθέτεις ένα σωρό χαρακτηριστικά και προσωπικά την θεωρώ την πιο απαιτητική θέση στο μπάσκετ. Ο Έλληνας γκαρντ διαθέτει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, εκτός από ένα και ίσως είναι και το βασικότερο. Είναι τεράστια πληγή να παίζεις στο σύγχρονο μπάσκετ στη συγκεκριμένη θέση και να μην διαθέτεις καλό ποσοστό στα σουτ. Και το στοιχείο που κάνει ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα είναι ότι πλέον δύσκολα στα 27 του χρόνια, όπου διανύει ο Καλάθης μπορεί να διορθωθεί αυτό το θέμα που τον ταλανίζει.

Στον Παναθηναϊκό, λοιπόν, διαθέτουν έναν παίχτη που έχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ακτινογραφώντας λεπτομερώς όμως τον Νικ θα δούμε ότι είναι ένας παίχτης που βγάζει τρομερή ενέργεια μέσα στο παρκέ. Από άποψη αμυντικής συμπεριφοράς και πίεσης στον αντίπαλο «άσσο», όταν αυτός κατεβάζει την μπάλα είναι ίσως ότι πιο αξιόπιστο υπάρχει στην Ευρώπη μαζί με ελάχιστες άλλες περιπτώσεις. Μάλιστα πέρα από την πιεστική άμυνα, ο Καλάθης είναι κι ένας έξυπνος παίχτης. Δηλαδή έχει την ικανότητα να παίξει με μυαλό και να δημιουργήσει παιχνίδι. Δεν είναι λίγες οι φορές που μοιράζει ασίστ και οργανώνει άψογα ευνοϊκές συνθήκες στο παιχνίδι της ομάδας του. Ενώ, τέλος, με τα γρήγορα πόδια που διαθέτει μπορεί επιθετικά να δώσει κάποιους πόντους στην ομάδα του, είτε με διεισδύσεις είτε φεύγοντας στο ανοιχτό γήπεδο.

Γενικά μπορεί να έχει βελτιωθεί κατά πολύ σε σχέση με την πρώτη του θητεία στον Παναθηναϊκό, καθώς το NBA του έκανε καλό, ωστόσο η φιλοσοφία του παιχνιδιού του Καλάθη είναι κάκιστη ορισμένες φορές. Θεωρώ ότι ο Καλάθης δεν μπορεί να ηγηθεί μιας ομάδας (όπως ακούγεται) και αυτό διότι οι ηγέτες παίρνουν πάνω τους το παιχνίδι. Στο μπάσκετ υπάρχουν διάφορων ειδών point guard. Οι σκόρερ (Χουάν Κάρλος Ναβάρο), οι ηγέτες που κάνουν όλες τις δουλειές σωστά (Δημήτρης Διαμαντίδης), οι καλοί πασαδόροι ή οργανωτές (Μίλος Τεόντοσιτς) και οι παίχτες στυλ Καλάθη, αυτοί δηλαδή οι ακούραστοι εργάτες όπου έχουν την ικανότητα να προσφέρουν πολλά σε μια ομάδα πάνω στα στοιχεία που γνωρίζουν όμως να κάνουν καλά.

Έτσι, λοιπόν, είναι τεράστιο λάθος να φορτώνεται από τον Παναθηναϊκό, ο Καλάθης με αρμοδιότητες που δεν είναι ικανός να βγάλει εις πέρας. Μπορεί το σουτ του Νικ σε σχέση με την πρώτη του θητεία -βάση των ποσοστών- να είναι καλύτερο, αλλά αυτό δεν τον έκανε ούτε καν μέτριο σουτέρ και το αναφέρω αυτό διότι ένας σουτέρ, θεωρείται καλός σουτέρ και στα δύσκολα, όχι μόνο σε σουτ υπό προϋποθέσεις (δηλαδή ελεύθερα σουτ). Στο τριφύλλι θα πρέπει να αντιληφθούν το ρόλο του Καλάθη καλύτερα απαλλάσσοντας τον από την αρμοδιότητα του σκοραρίσματος. Δεν κάνει καλό και για την ίδια την ομάδα να παίρνει δέκα plus προσπάθειες για σουτ ο συγκεκριμένος παίχτης σ’ έναν αγώνα και να ευστοχεί μόλις στις δύο, όπως με τον Ερυθρό Αστέρα. Σαφώς αυτό δεν το έχει κάνει μόνο στο συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά και σε μερικά άλλα που οι αντίπαλοι προπονητές του αφήνουν σκόπιμα το ελεύθερο σουτ.

Το συγκεκριμένο στοιχείο είναι αρνητικό, διότι από τα άστοχα σουτ που θα έχει και θα είναι αρκετά, πόσες επιθέσεις μπορεί να ανανεώσει ο Παναθηναϊκός; Σίγουρα όχι πολλές κι έτσι σπαταλούνται οι επιθέσεις και η ομάδα χάνει έδαφος. Ο Καλάθης θα ήταν καλό να έχει δίπλα του έναν περιφερειακό παίχτη και συγκεκριμένα έναν shooting guard, ο οποίος στο σκοράρισμα θα ήταν πραγματικός δολοφόνος. Έτσι, ο Έλληνας άσος θα δημιουργούσε παιχνίδι για να επιτεθεί σωστά η ομάδα, αμυντικά θα ήταν ηγέτης και επιθετικά δεν θα αποτελούσε πληγή για την ομάδα του καθώς όντας απελευθερωμένος θα έπαιρνε τις προσπάθειες που ο ίδιος θα έκρινε ότι μπορεί να ευστοχήσει.

Τέλος, αν θέλουμε να πούμε δύο λόγια για το ρόλο του Καλάθη στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, σίγουρα θα καταλήξουμε σε δύο συμπεράσματα. Αρχικά στο ότι δεν έχασε το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός λόγω του Καλάθη αλλά με το ποσοστό του να φτάνει 2/10 εύστοχα σουτ, σίγουρα έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Ήταν εξαρχής λάθος να προσπαθήσει να αλλάξει αυτός ο παίχτης και να προσθέσει και το σουτ του στα πλεονεκτήματα μέσα στο παιχνίδι του. Σαφώς και όφειλε να το βελτιώσει και πιστεύω το έχει κάνει ήδη. Όμως άλλο βελτιώνω το σουτ μου κι άλλο εκτελώ δέκα σουτ σ’ ένα παιχνίδι. Εκεί ξεφεύγει από τις ελεγχόμενες προσπάθειες για σκοράρισμα το πράγμα. Όπως ανέφερα και παραπάνω ο ρόλος του Καλάθη είναι διαφορετικός και εκείνον τον ρόλο τον εκτελεί άψογα. Για εκεί τον θέλω προσωπικά εγώ!

Βρείτε τον συντάκτη: FacebookTwitterInstagram

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.