Ράπτης: «Μου έγινε πρόταση να παραμείνω στον Παναθηναϊκό»

  Ο Αλέξανδρος Ράπτης σε συνέντευξη που παραχώρησε, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Παναθηναϊκό και στη πρόταση παραμονής που του έγινε από τους «πράσινους».

  Διαβάστε όσα ανέφερε στη συνέντευξη του στο «gazzetta.gr»:

  Έφυγες σε μικρή ηλικία από την Πάτρα και πήγες στον Παναθηναϊκό. Ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισες;

  «Σίγουρα ήταν πρώτα το θέμα της οικογένειας. Είναι σοκ από εκεί που είσαι με την οικογένεια σου, την μητέρα και τον πατέρα σου ξαφνικά να είσαι σε ένα σπίτι μόνος και να τα κάνεις όλα εσύ. Για εμένα ήταν α αρκετά μεγάλο, μέχρι να καταλάβω πως έπρεπε να ζήσω μόνος μου και να χτίσω τη ζωή μου μόνος μου. Ένιωσα ξαφνικά πολύ ώριμος, πριν την ηλικία μου. Αυτό ήταν το πρώτο σοκ. Το δεύτερο ήταν ό,τι βγήκα έξω από το κλίμα μου. Στην Ολυμπιάδα τους ήξερα όλους και με ήξεραν όλοι. Η Πάτρα είναι μια μικρή κοινωνία και κατέληξα στην Αθήνα που είναι χαοτική και δεν γνωρίζεις κανένα, ούτε σε ξέρει κανείς. Πήγα σε μια ομάδα που είναι πολύ μεγάλη, χωρίς να ξέρω κανένα. Μόνο τον Μπάμπη από την Εθνική ήξερα. Πάλι πρέπει να χτίσεις σχέσεις και όνομα. Μου έκανε εντύπωση πως είναι τα πράγματα εκτός Πάτρας».

  Ποιες ήταν οι δυσκολίες όταν πήγες στον Παναθηναϊκό;

  «Να ξεκινάς να κάνεις το χόμπι σου και να γίνεται επάγγελμα, με λεφτά και συμβόλαια είναι μια πίεση. Από εκεί ξεκινάει. Είχα συνηθίσει να πηγαίνω στο γήπεδο και να κάνω την πλάκα μου. Έπαιζα καλά ή κακά αλλά εμένα με ένοιαζε λίγο παραπάνω από τους άλλους επειδή ήξερα πως θα είναι κάτι παραπάνω από χόμπι. Και πάλι όμως δεν ήταν η δουλειά μου. Κοίταζα περισσότερο το σχολείο, το διάβασμα και αργότερα το Πανεπιστήμιο. Μόλις έφτασα να πως πως θα γίνω επαγγελματίας άρχισε περισσότερο η πίεση και τα «πρέπει». Όταν πηγαίνεις σε μια ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός υπάρχουν απαιτήσεις και ο κόσμος περιμένει πράγματα από εσένα. Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ που έχω παίξει είναι δυο μεγάλες ομάδες που είναι «ταγμένες» να παίρνουν τίτλους. Μιλάμε για δυο μεγάλα ονόματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι ένα μεγάλο βάρος που καλείσαι να αντέξεις».

  Εσύ πως τα κατάφερες;

  «Στις αρχές όταν είσαι μικρός παίζεις με άγνοια κινδύνου και αυτό είναι καλό. Έτσι έπαιζα κι εγώ στην αρχή. Μετά σε γνωρίζει ο κόσμος και περιμένει περισσότερα από εσένα. Στην αρχή είσαι ένας μικρός, φέρελπις που θα βγει ή δεν θα βγει, οπότε παίζεις λίγο με τις πιθανότητες. Όταν ο κόσμος περιμένει πράγματα από εσένα αρχίζουν και μπαίνουν τα πρέπει».

  Μετά περιμένεις κι εσύ πράγματα από εσένα…

  «Αυτό ακριβώς και αυτό είναι το χειρότερο. Κυρίως για εμένα που είμαι άνθρωπος που δεν ικανοποιούμαι με τον εαυτό μου πολύ εύκολα. Όταν έχεις κάνει κάποια πράγματα και βλέπεις κάποιες ικανότητες σε εσένα και δεν τα καταφέρνεις ή δεν πετυχαίνεις σε έναν αγώνα τότε είσαι απογοητευμένος με τον εαυτό σου και αυτό είναι χειρότερο από όλα. Γιατί μετά δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ. Το τι λέει ο κόσμος για εσένα μπορεί να ξεπεραστεί, όμως το τι λέει ο εαυτός σου δεν μπορείς να το διαχειριστείς όταν είσαι απογοητευμένος».

  Στα 20 κατέκτησες Πρωτάθλημα και βγήκες MVP, παίζοντας μάλιστα σε διαφορετική θέση. Πως το διαχειρίστηκες όλο αυτό;

  «Ήταν ένα περίεργο Πρωτάθλημα, επειδή διακόπηκε λόγω καραντίνας. Πρωτοφανείς καταστάσεις για όλους. Διακόπηκε το πρωτάθλημα και ο Παναθηναϊκός έκανε την πρόταση να συνεχίσουμε και να γίνουν οι τελικοί στο ΟΑΚΑ. Ξεκίνησαν οι προπονήσεις και είχαμε πάει όλοι εκτός από τον διαγώνιο. Εγώ είχα παίξει σε αυτή τη θέση και το είχα «μυριστεί». Ήρθε ο κόουτς μου είπε πως δεν θα έρθει ο Σάσα (Στάροβιτς) και εγώ θα παίξω στη θέση του. Λέω OK. Δεν θα έλεγα και όχι. Γουστάρω να παίζω βόλεϊ. Τέλος πάντων, παίζω, πάνε καλά τα παιχνίδια παρόλο που χάσαμε το πρώτο και πήραμε το Πρωτάθλημα, σε σχετικά εύκολους αγώνες. Δεν θέλω να πω κάτι. Απλά ήμασταν σε καλή κατάσταση. Γενικότερα ήταν μια υπέροχη εμπειρία, η οποία ήρθε έτσι όπως ήρθε. Ήταν ένα Πρωτάθλημα και το πανηγυρίσαμε με την ψυχή μας».

  Υπήρχε πίεση εκείνες τις μέρες;

  «Είμαι πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε η εμπειρία. Είδα πολλά πράγματα και είδα μια διαφορετική θέση. Έπαιζα διαγώνιος στις μικρές Εθνικές. Δεν ήταν μια θέση που έπαιζα πρώτη φορά στη ζωή μου. Είναι μια θέση που έχει απαιτήσεις. Είσαι ουσιαστικά ο κορυφαίος επιθετικός της ομάδας. Ουσιαστικά αυτό είναι το κύριο μέλημα σου. Η επίθεση, το σερβίς και το μπλοκ. Είναι μια θέση με πολλές ευθύνες και είμαι χαρούμενος που αγωνίστηκα εκεί σε μια ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός».

  Εκ του αποτελέσματος θεωρείς πως πέτυχε η επιλογή να παίξεις διαγώνιος την επόμενη σεζόν;

  «Θεωρώ πως δεν υπάρχουν λάθος επιλογές. Τώρα κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, οπότε θα πω πως μερικές φορές είναι σωστές και άλλες μαθαίνουμε από αυτές. Εγώ αυτή τη φορά έμαθα».

  Πλέον δεν ήσουν ο «20χρονος» αλλά ο MVP του προηγούμενου Πρωταθλήματος…

  «Όντως και μετά αυξάνονται οι ευθύνες. Αυξάνεται και το βάρος που έχεις από τον εαυτό σου, την ομάδα και τον κόσμο. Είναι μια χρονιά που έμαθα πολλά. Είδα μια άλλη θέση. Είδα πως συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου και πως συμπεριφέρεται ο κόσμος όταν είσαι στα πάνω και τα κάτω σου. Είδα πολλά πράγματα και αποφάσισα για διάφορους λόγους, κυρίως υγείας, να αλλάξω πάλι θέση. Όσο περίεργο και να φαίνεται οι γωνίες είναι πολύ διαφορετικές να παίζεις από τη μία άκρη ή από την άλλη. Αυτό μου δημιούργησε κάποια προβλήματα υγείας και τραυματισμών που με έκαναν να αλλάξω θέση».

  Αυτά τα προβλήματα ήταν ο λόγος που και η επόμενη χρονιά δεν πήγε όπως θα ήθελες;

  «Όχι, δεν είναι αυτό. Δεν δικαιολογούμαι έτσι. Έκανα μια χρονιά σαν διαγώνιος και είχα προβλήματα στον ώμο μου. Ήμουν ανάμεσα στο να κάνω μια μικροεπέμβαση αλλά εν τέλει δεν την έκανα. Προτίμησα να πάω με ενδυνάμωση και να τον σταθεροποιήσω. Πλέον είναι μια χαρά, δόξα τω Θεώ».

  Μέσα σου είπες «εγωιστικά» πως ήρθε η ώρα για το βήμα παραπάνω;

  «Γενικότερα όσοι με ξέρουν γνωρίζουν πως είμαι ένας άνθρωπος με πολύ ενέργεια και ένταση μέσα μου. Όταν είμαι στον πάγκο είμαι σαν λιοντάρι μέσα σε κλουβί. Θεώρησα και θεωρώ πως είναι καλύτερο για όλα τα παιδιά που ξεκινάνε να παίζουν για να παίρνουν αγωνιστικές παραστάσεις. Έτσι ωριμάζουν αγωνιστικά. Να παίζεις αγώνες και κυρίως αγώνες δυνατούς σε κάνει να είσαι πιο ώριμος και να ανταπεξέλθεις σε καταστάσεις που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ένας παίκτης, ο οποίος είναι σε καλή ομάδα αλλά δεν αγωνίζεται. Αυτό προτείνω σε όλους. Να προτιμούν μια ομάδα που ξέρουν πως θα παίξουν παρά σε ανώτερη ομάδα αλλά να είσαι σε αγωνιστική απραξία».

  Οπότε αυτός ήταν ο λόγος που είπες ναι στον ΠΑΟΚ, ενώ είχες πρόταση να παραμείνεις στον Παναθηναϊκό;

  «Είχα πρόταση από τον Παναθηναϊκό να παραμείνω αλλά ο ΠΑΟΚ ήταν μια νέα αρχή για μένα. Ένα Challenge. Ήμουν πολύ χαρούμενους όταν ήρθε η πρόταση. Έδειξαν πως με σέβονται σαν αθλητή και με πήραν σαν βασικό, από πλευράς εμπιστοσύνης. Αυτό μου δείχνει πολλά πράγματα. Ήταν μια πολύ καλή αλλαγή για εμένα».

  Μη ξεχάσετε: «Αυτοί θα είναι οι αρχηγοί στη νέα χρονιά»

  0 0 Ψήφοι
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  Δείτε όλα τα ασχόλια