Ραχωβίτσας: «Έχω να μάθω από τον Βόβορα, η παραγωγική διαδικασία δεν είναι πεσμένη»

    Ο Μιχάλης Ραχωβίτσας, προπονητής στην ακαδημία του Παναθηναϊκού μίλησε στο SDNA για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους παίδες του συλλόγου, καθώς και την σεζόν που έρχεται, η οποία θα τον βρει δίπλα στον Γιώργο Βόβορα.

    Έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα αποχής, τα πανελλήνια πρωταθλήματα μπάσκετ των μικρών ηλικιακών κατηγοριών συνεχίστηκαν και οι παίδες του Παναθηναϊκού ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Την Κυριακή, που μας πέρασε, νίκησαν στον άτυπο τελικό τον Πανιώνιο και πανηγύρισαν την επιστροφή τους στην κορυφή για τρίτη φορά στην ιστορία τους.

    Ο «αρχιτέκτονας» της επιτυχίας αυτής, Μιχάλης Ραχωβίτσας μίλησε στο SDNA για τις δυσκολίες της επιστροφής στη δράση και τη δίψα των νεαρών αθλητών για τη διάκριση. Επίσης, αναφέρθηκε στο τμήμα σκάουτινγκ της ΚΑΕ του οποίου ήταν μέλος, ενώ φάνηκε αισιόδοξος για τη νέα σεζόν, που θα είναι ένας από τους συνεργάτες του Γιώργου Βόβορα.

    Πόσο δύσκολο είναι να επιστρέψουν στη δράση 16χρονα παιδιά, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής;

    «Γενικά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση είναι για όλους δύσκολο να επιστρέφουν από μια περίοδο γενικής απραξίας, σε έντονη δραστηριότητα. Τα παιδιά βέβαια έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται πιο εύκολα σε αλλαγές οπότε δεν τους πήρε πολύ χρόνο να επανέλθουν. Σίγουρα αγωνιστικά και σωματικά ήταν επηρεασμένα αλλά επειδή είχαν λάβει όλοι πρόγραμμα εκγύμνασης από τον προπονητή φυσικής κατάστασης, Γιώργο Κουδούνη η επαναφορά τους έγινε ομαλότερα».

    Η αποχή μεγάλωσε την επιθυμία των παιδιών για παιχνίδι και για διάκριση;

    «Νομίζω ότι, επειδή κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και επειδή το συζητούσαμε ομαδικά μέσω υπολογιστή, ένιωθαν ότι μπορεί να έχουν χάσει μια ευκαιρία να μην ολοκληρώσουν μια προσπάθεια. Οπότε αυτό τους έκανε να καταλάβουν ότι πρέπει να δίνουν πάντα το 100% σήμερα, γιατί πραγματικά δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί αύριο».

    Είδαμε στην τελική φάση να συμμετέχουν ο Προμηθέας, ο Κολοσσός και ο Κεραυνός. Η περιφέρεια παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη ταλέντων και αν μπορεί να τροφοδοτήσει ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός;

    «Πάντα η περιφέρεια έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη παικτών και πολλοί μεγάλοι αθλητές μας ξεκίνησαν και ανδρώθηκαν σε ομάδες μακριά από το λεκανοπέδιο της Αττικής. Νομίζω ότι ο Προμηθέας λογίζεται ως ομάδα της περιφέρειας, μόνο λόγω τοποθεσίας, καθώς δουλεύει σε πρότυπα ευρωπαϊκά. Η Ρόδος και η Λάρισα έχουν παράδοση στο μπάσκετ και έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως ομάδες ανάδειξης, είτε ως σκαλοπάτι για αθλητές, αλλά και προπονητές για να μεταπηδήσουν στο επόμενο επίπεδο».

    Έχετε μία ομάδα με πολλά παιδιά πάνω από 1,90μ., όπως είχαν και οι άλλοι σύλλογοι στην τελική φάση. Πιστεύετε πως στο μέλλον θα λυθεί το πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή με τα μεγάλα κορμιά που δεν υπάρχουν;

    «Δε νομίζω ότι έχουμε πρόβλημα με τα μεγάλα κορμιά. Δεν είναι εύκολο για καμία χώρα να έχει κάθε χρόνο πολύ μεγάλα κορμιά, ούτε μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Το πρόβλημα σε εμάς είναι ότι τα πιο ψηλά παιδιά είναι δύσκολο να εξελιχθούν μέσα από το μπάσκετ που παίζεται στην Ελλάδα. Το ότι φέτος, σε επίπεδο παίδων, αντιμετωπίσαμε αρκετές μορφές άμυνας ζώνης, δε νομίζω ότι βοηθάει αρκετά τα παιδιά. Τα ψηλά παιδιά γενικά καθυστερούν να παίξουν, γιατί κάθε μέρα μεγαλώνει το κορμί τους και είναι δύσκολο να το ελέγξουν. Ωστόσο, πιστεύω ότι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τους αγώνες δεν τα βοηθάει».

    Θεωρείτε ότι η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα είναι σε πτώση και γιατί;

    «Η παραγωγική διαδικασία δεν είναι σε πτώση. Δεν υπήρξε ποτέ με τη λογική που το ρωτάτε. Στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Μπορεί να εφαρμόσει οτιδήποτε σε άμυνα και επίθεση και σε όποια ηλικία θέλει. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική γραμμή για το πως θέλουμε σαν χώρα να εκπαιδεύουμε τους αθλητές μας και για αυτό και δεν υπάρχει ελληνική σχολή μπάσκετ. Επίσης, επειδή ο αθλητισμός είναι προέκταση της κοινωνίας, σίγουρα επηρεάζεται και από αυτό. Το πως μεγαλώνουν τα παιδιά, με τι ερεθίσματα, αν αναπτύσσουν κριτική σκέψη που χρειάζεται στον αθλητισμό είναι προβληματισμοί κοινωνικοί που έχουν αντίκτυπο και στον αθλητισμό. Αλλά αυτή η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται πολύ χρόνο».

    Μπορεί το μειωμένο μπάτζετ του Παναθηναϊκού να φέρει περισσότερες ευκαιρίες για τα νέα παιδιά να μπουν στην πρώτη ομάδα και αν αυτό το έχουν στο μυαλό τους τα παιδιά της ακαδημίας;

    «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουν τα παιδιά στο μυαλό τους είναι η εκπαίδευσή τους και η μόρφωσή τους. Μακάρι να καταφέρουν να γίνουν επαγγελματίες μπασκετμπολίστες, αλλά είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Πάντα σε περιόδους κρίσεις γεννιούνται ευκαιρίες, αλλά το επίπεδο των παίδων-εφήβων σε σχέση με το επίπεδο της Euroleague απέχει πάρα πολύ».

    Την παρουσία σας από δω και πέρα στο τεχνικό τιμ της ανδρικής ομάδας μπορεί να το δουν τα παιδιά που προπονείται στην ακαδημία ως ένα κίνητρο για να δουλέψουν ακόμη περισσότερο;

    «Νομίζω ότι η παρουσία του Φραγκίσκου Αλβέρτη ως διευθυντή της ακαδημίας και του Γιώργου Καλαϊτζή ως επικεφαλής προπονητής αρκεί για τα παιδιά και το ξέρουν, βλέποντας τους κάθε μέρα και παίρνοντας μία συμβουλή από αυτούς».

    Πιστεύετε πως η δημιουργία πέρυσι του τμήματος σκάουτινγκ βοηθάει τον Παναθηναϊκό, ειδικά τώρα που έχει χαμηλό μπάτζετ;

    «Ένα τμήμα σκάουτινγκ νομίζω βοηθάει πάντα, είτε έχεις χαμηλό, είτε υψηλό μπάτζετ. Δε νομίζω να υπάρχουν διοικήσεις που να θέλουν να πληρώνουν περισσότερα χρήματα χωρίς λόγο. Ο κόουτς Νίκος Παππάς ήθελε να αναπτύξει την ομάδα σε αυτό το κομμάτι και το κατάφερε. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως όποιος έρχεται θα παίζει καλά, επειδή υπάρχει το τμήμα scouting. Στην Αμερική που το κάνουν αυτό πολλά χρόνια τώρα υπάρχουν αστοχίες, αλλά σίγουρα βοηθάει αρκετά μια ομάδα».

    Πως ήταν η εμπειρία σας στο τμήμα σκάουτινγκ και αν σας βοήθησε να είστε πιο έτοιμος για το τεχνικό επιτελείο της ομάδας;

    «Εννοείται πως, όσο περισσότερο ασχολείσαι με το επάγγελμα σου, τόσο περισσότερο εξελίσσεσαι. Πόσο μάλλον όταν συνεργάζεται με έμπειρους προπονητές όπως ο κόουτς Παππάς και ο κόουτς Βόβορας, που στη περίοδο της καραντίνας είχαν σχεδόν καθημερινή επαφή με όλα τα παιδιά του τμήματος σκάουτινγκ».

    Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη νέα σεζόν που θα σας βρει δίπλα στο κόουτς Βόβορα; Πως αισθάνεστε;

    «Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ καλή σεζόν. Ελπίζω από τη μεριά μου να βοηθήσω την ομάδα και τον κόουτς Βόβορα να πετύχει τους στόχους τους. Έχω να μάθω πάρα πολλά από τον προπονητή, αλλά και από όλους τους ανθρώπους που περιβάλουν την ομάδα. Ενθουσιασμός, χαρά, προσμονή, αλλά και αγωνία για τη χρονιά που έρχεται».

    Πηγή: SDNA.gr