Σαχτάρ: Ο Αρντά Τουράν, οι παίκτες «κλειδιά» και η κατάσταση εν μέσω πολέμου

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ φιλοξενείται στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό (7/8, 21:00) και το Prasinoforos.gr σάς παρουσιάζει το προφίλ των Ουκρανών.
Οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν τη Σαχτάρ για πρώτη φορά στην ιστορία τους, στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού γύρου του UEFA Europa League. Μία ομάδα γνώριμη στο ευρύ κοινό, από τις συνεχείς ευρωπαϊκές της παρουσίες, κάτι που θέλει να σταματήσει ο Παναθηναϊκός.
Η ομάδα του Ντόνετσκ έχει να επιδείξει αρκετές συμμετοχές στους ομίλους του Champions League, σημαντικές ευρωπαϊκές νίκες, 8 Πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα και το σημαντικότερο, ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ας πάμε όμως στο σήμερα.
Πόλεμος: Η κατάσταση στη Σαχτάρ και το ουκρανικό ποδόσφαιρο
Η Σαχτάρ είναι από τις ομάδες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Καθώς οι συγκρούσεις στο Ντονμπάς, όπου είναι η φυσική της έδρα, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα (6/8), όντας μάλιστα ένα από τα κύρια μέτωπα, οι «ανθρακωρύχοι» έχουν αναγκαστεί να… μεταναστεύσουν και να εγκατασταθούν στο Λβιβ.
Η «Αρένα Λβιβ» έγινε η προσωρινή έδρα της ομάδας για τα παιχνίδια του ουκρανικού πρωταθλήματος, ενώ μέχρι την περσινή σεζόν (2024/25) έδινε τα ευρωπαϊκά της ματς στη «Φέλτινς Αρένα», έδρα της Σάλκε στο Γκέλζενκιρχεν. Στα φετινά προκριματικά, η Σαχτάρ έχει παίξει «εντός» σε Λιουμπλιάνα και Κρακοβία, με την πολωνική πόλη να είναι και αυτή στην οποία θα ταξιδέψει ο Παναθηναϊκός την επόμενη εβδομάδα.
Το ουκρανικό πρωτάθλημα διεξάγεται κανονικά, με την πρεμιέρα να πραγματοποιείται το προηγούμενο σαββατοκύριακο και την αντίπαλο του «τριφυλλιού» να ξεκινά με το… δεξί. Την περσινή σεζόν, η ομάδα του Ντόνετσκ τερμάτισε στην τρίτη θέση, πίσω από την πρωταθλήτρια Ντιναμό Κιέβου και την Ολεξαντρίγια, ενώ κατέκτησε το κύπελλο Ουκρανίας.
🔥 Перший гол «Шахтаря» у новому сезоні УПЛ! 🧡
— ⚒FC SHAKHTAR DONETSK (@FCShakhtar) August 3, 2025
⚽️ Кауан Еліас забиває після асиста Юхима Коноплі 👏#Shakhtar #ЕпіцентрШахтар pic.twitter.com/oLt3rGCQjO
Αρντά Τουράν: Ο -γνώριμος- προπονητής της Σαχτάρ

Ο Αρντά Τουράν είναι γνωστός στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό, όχι για την προπονητική του καριέρα, αλλά για την ποδοσφαιρική. Αποσύρθηκε το 2022 από την ενεργό δράση, έχοντας αγωνιστεί σε Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γαλατάσαραϊ, Μπασάκσεχιρ και Μανίσασπορ.
Ο 38χρονος Τούρκος ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στα τέλη της σεζόν 2022/23, αναλαμβάνοντας ως υπηρεσιακός την Εγιουπσπόρ, στην οποία τελικά έμεινε μέχρι το τέλος της σεζόν 2024/25. Πρόπερσι την ανέβασε στην πρώτη κατηγορία της Τουρκίας και πέρυσι τερμάτισε στην έκτη θέση, μία μόλις μακριά από την έξοδο στην Ευρώπη.
Τον Ιούλιο του 2025 υπέγραψε στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, στον πάγκο της οποίας έχει καθίσει πέντε φορές, μετρώντας τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία.
Οι κορυφαίοι παίκτες της Σαχτάρ

Τα τελευταία 15 -περίπου- χρόνια το ρόστερ της ομάδας έχει την ίδια βάση. Αρκετοί Ουκρανοί ποδοσφαιριστές, συνήθως οι καλύτεροι, με μία μίξη, τουλάχιστον, 4-5 Βραζιλιάνων που κάνουν… παπάδες. Κάπως έτσι είναι και το φετινό.
O 22χρονος μεσοεπιθετικός, Γκεόργκι Σουντάκοφ, είναι το ακριβότερο «περουσιακό» στοιχείο της Σαχτάρ, καθώς στο Transfermarkt κοστολογείται στα 32 εκατομμύρια ευρώ! Μίκολα Ματβιένκο και Βάλερι Μπόνταρ είναι ένα αξιοσημείωτο ουκρανικό δίδυμο στα στόπερ, ενώ υπάρχει και ο Βραζιλιάνος Μάρλον, με θητεία σε Μπαρτσελόνα και Σασουόλο.
Σαχτάρ χωρις Βραζιλιάνους τεχνίτες, είπαμε, δεν γίνεται! Γι’ αυτό στο ρόστερ της έχει φροντίσει να έχει τους Κάουα Ελίας (19χρονος σέντερ φορ) και Κέβιν (22χρονος εξτρέμ). Ο τελευταίος αποτελεί τον κορυφαίο παίκτη της ομάδας και το πιθανότερο είναι να μην αγωνιστεί στο αυριανό (7/8) παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό, λόγω προβλήματος τραυματισμού.
Η αθλητική επικαιρότητα του Παναθηναϊκού με ένα κλικ εδώ!
Διαβάστε επίσης…
- Έκανε… πλάκα στον Ολυμπιακό και πλησιάζει στους τελικούς!
- Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ζήτησαν να βγάλει την μπλούζα ο Λεσόρ!
- Ένα μόνο σου ζητώ!
- Γιαννακόπουλος: «Η προστακτική αλλού, να συννενοούμαστε…»
- Γιαννακόπουλος: «Όσο το σερί θα μεγαλώνει…»







