Σαλπιγγίδης: «Ευφυέστατος προπονητής ο Μπόλονι, άγγιζε τον παλμό του ποδοσφαιριστή»

O πρώην άσσος του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, μίλησε για τον νέο προπονητή του «τριφυλλιού», Λάζλο Μπόλονι, βάσει των όσων έζησε μαζί του το διάστημα που βρισκόντουσαν στον ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε στο SDNA.gr

Πως τον θυμάσαι  εσύ ως προπονητή;

«Εγώ αυτό που χαρακτηριστικά θυμάμαι είναι ότι ο Μπόλονι είναι ένας ευφυέστατος προπονητής. Άγγιζε αυτό που λέμε τον παλμό του ποδοσφαιριστή και δεν ήταν καθόλου απόμακρος. Την ίδια στιγμή είχε την ικανότητα να κρατάει τις κατάλληλες αποστάσεις.

Δηλαδή ενώ φαινόταν ανοιχτός σαν άνθρωπος, δεν σε άφηνε να τον… καβαλήσεις. Ένιωθες ότι όποτε ήθελες να του χτυπήσεις την πόρτα και να μιλήσεις μαζί του. Το πέρασμα του από τον ΠΑΟΚ ήταν πετυχημένο, καθώς την χρονιά εκείνη είχαμε κάνει μια πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη. Είχαμε κάνει το περίφημο διπλό μέσα στην Τότεναμ και περάσαμε στην επόμενη φάση»

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό  του ως προπονητής;

«Θα σου έλεγα ότι είναι ευφυέστατος. Μπορούσε να προσαρμοστεί σε όλες τις καταστάσεις. Μπορούσε να προσαρμοστεί και να ανταπεξέλθει στις συνθήκες της εκάστοτε ομάδας. Κάθε πρόβλημα έβρισκε έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα»

Θυμάσαι κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό που να σε έκανε να διαμορφώσεις την άποψή σου γι΄ αυτόν;

«Δεν θυμάμαι κάποιο περιστατικό που να έγινε και να επηρέασε θετικά ή αρνητικά  τη γνώμη μου. Σαν γενική εικόνα μπορώ να σου πω ότι ήταν ένας άνθρωπος που κέρδιζε τον σεβασμό σου».

Το… βάρος του πάγκου του Παναθηναϊκού πιστεύεις ότι μπορεί να το σηκώσει;

«Ναι πιστεύω ότι μπορεί. Η αλήθεια είναι ότι έχει διαγράψει ήδη την πορεία του. Μόνο από αυτά που έχει κάνει στην καριέρα του σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορεί. Ήταν και είναι ενεργός. Από κει και πέρα για να χαρακτηριστεί ένα πέρασμα ενός προπονητή από μία ομάδα  πετυχημένος δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα παίξουν τον ρόλο τους. Γι΄ αυτό κανείς δεν μπορεί να προδικάσει κάτι. Σε πρώτη φάση σαν κίνηση αν τελικά συμβεί θα είναι κατά τη γνώμη μου θετική. Θα έβαζα δηλαδή ένα θετικό πρόσημο σε όλο αυτό, αλλά δεν μπορώ να προδικάσω κάτι».

Θεωρείς ότι με αυτά που έχεις ζήσει στον Παναθηναϊκό και το πώς έχεις ζήσει τον Μπόλονι μπορεί να γίνει ένας… γάμος πετυχημένος;

«Δεν  μπορώ να συγκρίνω την εποχή μου με το τώρα. Είναι διαφορετικά τα ζητούμενα που υπάρχουν και διαφορετικά τα δεδομένα. Όπως σου είπα και νωρίτερα θεωρώ ότι είναι ένας προπονητής στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού. Είναι ένας προπονητής που από το πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ το έδειξε αυτό. Από κει και πέρα αν είναι θετικό ή αρνητικό δεν μπορούμε να το προδικάσουμε, καθώς θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Παίζει ρόλο το ρόστερ που θα έχει η ομάδα, παίζει ρόλο η τύχη και άλλα πράγματα».

Εσένα σαν προπονητής πόσο σε βοήθησε ο Μπόλονι;

«Ο ρόλος του προπονητή είναι να βρίσκεται δίπλα στο πλευρό των παικτών. Αυτό το έκανε ο Μπόλονι. Ο συγκεκριμένος προπονητής δεν είναι απόμακρος. Ξέραμε ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή για μας.

Ένας ανοιχτός άνθρωπος που πάντα θα σκεφτεί τους ποδοσφαιριστές του και πάντα θα προσπαθήσει να βγάλει τον καλύτερο τους εαυτό στο γήπεδο και να πάρει το 100%.

Το θέμα είναι ότι ο Μπόλονι μας έκανε όλους να νιώθουμε οικεία. Μπορούσες εύκολα να κάνεις μια κουβέντα μαζί του και να του εκφράσεις τους προβληματισμούς που ενδεχομένως να έχεις».