Σαν σήμερα: Το συλλαλητήριο κατά της οικογένειας Βαρδινογιάννη (pics + vids)

Σαν σήμερα το 2008, περισσότεροι από 30.000 φίλοι του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στο Πεδίον του Άρεως όπου συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, Γιάννη Βαρδινογιάννη και γενικότερα την παρουσία της οικογένειας του στη διοίκηση της ομάδας.

Αφορμή ήταν η πορεία του συλλόγου από τότε που «ανέλαβε τα ηνία» ο Γιάννης Βαρδινογιάννης από τον Γιώργο. Αν και η παρουσία του στην Ευρώπη σχηματίστηκε με μερικές καλές εμφανίσεις και με μεγάλες νίκες, εντός των συνόρων υπήρχαν εξωπραγματικές καταστάσεις. Κάποιες εξ αυτών ήταν τα επεισόδια στο ματς με τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη το 2003 και οι εξευτελιστικές ήττες εντός και εκτός έδρας που δεν ταίριαζαν καθόλου σε μία τόσο μεγάλη ομάδα.

IMG 20200413 052125

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι δύο τελευταίες αναμετρήσεις πριν από το μεγάλο συλλαλητήριο. Οι ήττες από τον Ολυμπιακό και τον ΟΦΗ με σκορ 4-0 και 4-1 αντιστοίχως. Αυτό εξόργισε τους φιλάθλους των «πρασίνων» και σκέφτηκαν ότι η μόνη λύση για να απαλλαγεί ο Παναθηναϊκός από αυτή την «κατάντια» ήταν να κάνουν πορεία κατά του μεγαλομετόχου. Επιπλέον, είχε εμφανιστεί και ένα νέο εγχείρημα, αυτό της πολυμετοχικότητας, με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και άλλα αξιότιμα μέλη, όπως ο Θανάσης και ο Παύλος Γιαννακόπουλος.

IMG 20200413 052230

Ο κόσμος ενημερώθηκε για το συλλαλητήριο από αναρτήσεις στο Facebook, από μηνύματα σε τοίχους και απο μηνύματα SMS και Email. Κάποιες από τις αναγγελίες ήταν και αυτή: «13/4/2008: Ο Παναθηναϊκός σου σε χρειάζεται. Όλοι στο Πεδίον του Άρεως στις 16:00» ή το «13/4/2008: Ο λαός του Παναθηναϊκού παίρνει την κατάσταση στα χέρια του».

IMG 20200413 052203

Η ιστορική αυτή μέρα έφτασε και άνθρωποι απ’όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό (Κύπρος, Αγγλία, Γερμανία κ.α.) ανεξαρτήτου ηλικίας, βρέθηκαν στις 16:00 στο Πεδίο του Άρεως με κατεύθυνση προς το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στους Αμπελόκηπους. Γύρω στις 18:30 στο ύψος της Λουκάρεως, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού σταμάτησαν και φώναζαν συνθήματα υπέρ του Παναθηναϊκού και κατά της διοίκησης.

IMG 20200413 052112

Πέρα από τον απλό κόσμο, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρέθηκαν παράγοντες του Ερασιτέχνη και πρώην παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης, ο Φραγκίσκος Σούρπης και ο Τάκης Λουκανίδης οι οποίοι πήραν τα μικρόφωνα και είπαν τα εξής:

Λουκανίδης: «Πολύ συγκινητικό το θέαμα που βλέπουμε, κερδίζετε πάντα με τέτοιους αγώνες. Θέλω να δείξουμε ποιοι είμαστε, να κάνουμε μια ειρηνική πορεία, ενωμένοι, για το καλό της ομάδας. Πιστεύω οτι θα συγκινηθεί απ’ όσα θα δει αυτός που διοικεί τον Παναθηναϊκό. Γνώρισα τον κ. Βγενόπουλο και είναι ένας λαϊκός άνθρωπος σας εμάς, που θέλει το καλό του Παναθηναϊκού και να φτιάξει μια ομάδα που θα κυριαρχεί και θα χτυπάει κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Πιτυχούτης: «Κάποτε έκανα τον γύρο του θριάμβου στο Καραισκάκη, όμως απο τότε έχουν αλλάξει πολλά. Δίνετε το αίμα σας για τον Παναθηναϊκό, όμως Παναθηναϊκός δεν είναι μόνο ψυχές, όπως αυτή του παιδιού μας που χάθηκε στην Λαυρίου. Απο την μια σηκώνουμε την σημαία μας και απο την άλλη στον Σταυρό μας. Κύριε Βαρδινογιάννη, κύριοι διοικούντες, δεν είναι λεφτά ο Παναθηναϊκός, δεν είναι σούπερ μάρκετ. Διώχνετε τον κόσμο απο το γήπεδο και είναι σαν να διώχνετε τα παιδιά σας απο το σπίτι».

IMG 20200413 052056