Σαν σήμερα το 1944 υψώθηκε η ελληνική σημαία στην Λεωφόρο! (Pic)

Σαν σήμερα, 8 Οκτωβρίου του 1944, υψώθηκε στη Λεωφόρο η Ελληνική σημαία τερματίζοντας και τυπικά την κυριαρχία των Γερμανών στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση του Ερασιτέχνη:

Μια σπουδαία ημερομηνία είναι καταγεγραμμένη σαν σήμερα το 1944  στο πράσινο ημερολόγιο , καθώς αποδεικνύει την ενεργή δράση του Παναθηναϊκού στα χρόνια της κατοχής και ο Σύλλογος δεν λησμονεί την συγκεκριμένη στιγμή. 

Πιο συγκεκριμένα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας υψώθηκε για πρώτη φορά  η ελληνική σημαία  σφραγίζοντας με τον  καλύτερο τρόπο το γεγονός , ότι η έδρα του «τριφυλλιού» αποτελούσε έναν ζωντανό πυρήνα αντίστασης σε όλη τη διάρκειας της κατοχής.

Ο διευθυντής του γηπέδου της Λεωφόρου Αντώνης Βρεττός ύψωσε στον πιο ψηλό ιστό του γηπέδου τη «γαλανόλευκη»  και αμέσως οι φυλακισμένοι στα κολαστήρια του Αβέρωφ ξέσπασαν με ενθουσιώδεις φωνές , ενώ οι Γερμανοί βρίσκονταν ακόμα στην Αθήνα.  Για την ακρίβεια ο Βρεττός έδωσε τη σημαία στους ποδοσφαιριστές Διονύση Δεστούνη και Νίκο Σίμο και υπό τους ήχους σαλπιγγών προχώρησαν στην ανέγερση σημαίας.

Μάλιστα η τελετή επαναλήφθηκε και το απόγευμα ενώ χιλιάδες Αθηναίοι δάκρυζαν από συγκίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Βρεττός έστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Αθηναίων Άγγελο Γεωργάτο στην οποία ανέφερε «Κύριε δήμαρχε , λαμβάνω τη τιμή να σας γνωστοποιήσω ότι υπό την ιδιότητα μου ως διευθυντού του Γυμναστηρίου του Παναθηναϊκού Α.Ο. ύψωσα εν αυτώ σήμερον 8 Οκτωβρίου  1944 και ώραν 7ην π.μ. την ελληνικήν σημαίαν με βαθύτατη συγκίνηση. Σας αναφέρω τα ανωτέρω , με συγκίνησιν την οποίαν επαυξάνει το γεγονός ότι δια πρώτη φοράν υψούται η ελληνική σημαία εις τη περιοχήν της κυρίως πρωτευούσης».

Τέλος, πρέπει να τονιστεί  ότι στα αποδυτήρια του γηπέδου κατά την διάρκεια της κατοχής  βρήκαν απάγκιο και απανέμι τα παιδιά του Εμπιρείκιου ασύλου και του αναμορφωτικού ιδρύματος Σύρου. Μάλιστα τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού  χρησιμοποιήθηκαν και για την Παρασκευή παιδικών συσσιτίων.

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.
Loading...
Translate »