Σάτο στο Prasinoforos.gr: «Μπορούσαμε να κερδίσουμε τους πάντες το 2011»!

Ο Ρομέιν Σάτο μιλάει αποκλειστικά στον Παναγιώτη Δημητρόγλου και το Prasinoforos.gr για το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό, την Σιένα και τον Δημήτρη Διαμαντίδη.
Ο Αφρικανός φόργουορντ αγωνίστηκε στο «τριφύλλι» την διετία 2010-2012 κατακτώντας ένα νταμπλ (2011) και ένα κύπελλο Ελλάδος (2012). Παράλληλα αγωνίστηκε έδωσε το παρών στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης όπου οι «πράσινοι» ηττήθηκαν στον ημιτελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Δημητρόγλου
Εν μέσω του κορονοϊού, πως αξιοποιείς τον χρόνο σου; Τι έχεις να μεταφέρεις στον κόσμο;
«Μένω σπίτι με την οικογένειά μου, διασκεδάζοντας όλοι μαζί και παίζω λίγο γκολφ όταν μπορώ. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει. Είναι ένας επικίνδυνος ιός και πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους. Προσευχόμαστε στον Θεό να περάσει αυτή η πανδημία και να επιστρέψουμε στις κανονικές μας ζωές».

Έμεινες στον Παναθηναϊκό για δύο χρόνια. Ποιο πιστεύεις πως ήταν το κλειδί της επιτυχίας που σας οδήγησε στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2011;
«Ήταν δυο καταπληκτικά χρόνια. Είχαμε εξαιρετική χημεία με την ομάδα με εξαιρετικούς παίχτες που όλοι ήθελαν να κερδίσουν. Το κλειδί ήταν πως είχαμε ένα προπονητή που μας έβαζε όλους στην ίδια σελίδα. Ο καθένας έκανε την δουλειά του και είχε τον ρόλο του στην ομάδα. Εμπιστευόμασταν το σύστημα. Ξέραμε ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε τους πάντες. Είχαμε μια εξαιρετική χρονιά».
Το 2009 με την φανέλα της Σιένα γνώρισες τον αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό με 3-1 στην σειρά των πλέι οφ. Φανταζόσουν πως δύο χρόνια αργότερα θα μετακόμιζες στην Αθήνα;
«Είχαμε μια εξαιρετική πορεία με την Σιένα και είχαμε και μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Ωστόσο, χάσαμε από τον Παναθηναϊκό 3-1, γίναμε καλύτερη ομάδα παίζοντας ενάντια σε έναν δυνατό διεκδικητή ο οποίος τελικά κέρδισε και την Ευρωλίγκα. Σίγουρα, όλο αυτό το διάστημα δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα παίξω στον Παναθηναϊκό τόσο γρήγορα».
Υπήρξε ενδιαφέρον από τον Ολυμπιακό πριν υπογράψεις στον Παναθηναϊκό;
«Είχα ακούσει τις φήμες και ο ατζέντης μου μίλησε μαζί τους, αλλά η προσφορά ήρθε από τον Παναθηναϊκό».

Τον Μάιο του 2012 φτάσατε μία ανάσα από τον τελικό της διοργάνωσης με τους διαιτητές να «κλέβουν» την πρόκριση μέσα από τα χέρια σας. Τι θυμάσαι από εκείνη την μέρα;
«Δεν θέλω να μιλήσω για τους διαιτητές. Λάθη γίνονται. Έκαναν 1-2 λάθος σφυρίγματα αλλά αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Κάναμε και εμείς μερικά λάθη στο τέλος που μας πλήγωσαν επίσης. Ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να τελειώσει ένα παιχνίδι αν το παρατήσεις στο τελευταίο λεπτό. Ήμουν περήφανος για την ομάδα μου. Ξέραμε τι συνέβη και παλέψαμε όλοι μαζί μέχρι το τέλος».
Ήσουν συμπαίκτης με τον εμβληματικό αρχηγό του Παναθηναϊκού. Τι σου έχει μείνει από τον Δημήτρη Διαμαντίδη;
«Φυσικά, ο Διαμαντίδης ο καταλυτικός παράγοντας της επιτυχίας του Παναθηναϊκού. Αυτός ήταν ο «εγκέφαλος» από μια μηχανή νικών. Αυτός έτρεχε την ομάδα, έκανε την δουλειά του, και έκανε τους πάντες δίπλα απ’ αυτόν καλύτερους. Όλοι αγαπούσαν να παίζουν μαζί του. Δεν ήταν ποτέ εγωιστής και πάντα έβαζε το καλό της ομάδας πρώτο. Όταν το δεις αυτό, όλοι μετά θέλουν να παίξουν όπως εκείνος».