Σπανός: «Ο κορονοϊός θα επηρεάσει το μπάτζετ των ομάδων»!

    Ο ατζέντης του Ιτούδη, του Χίγκινς, του Γκιστ, του Παππά, του Κόνιαρη και πολλών αστεριών του ευρωπαϊκού μπασκετ, Νίκος Σπανός, ανέλυσε στο SDNA τι συμβαίνει με τα συμβόλαια των παικτών, σχολίασε τις αποφάσεις του ΕΣΑΚΕ και… έριξε φως σε όσα γίνονται στην μπασκετική Ευρώπη εν μέσω του κορωνοϊού.

    Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς των ανθρώπων, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Τα σπορ, στο σύνολό τους, έχουν επηρεαστεί από την πλευρά τους από την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού και οι περισσότερες λίγκες έχουν προχωρήσει σε «λουκέτο». Άλλες έχουν ήδη αποφασίσει οριστική διακοπή της σεζόν και άλλες βρίσκονται σε στάση αναμονής και θα συνεχίσουν τη δράση, αν τους το επιτρέψουν οι συνθήκες. Η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα μεταλλαχθεί ο ιός, αλλά και πώς θα τον αντιμετωπίσει η εκάστοτε κυβέρνηση και κατ’ επέκταση το αθλητικό σύνολο της κάθε χώρας.

    Την ώρα που όλα είναι στον «αέρα», στην μπασκετική επικαιρότητα πρωταγωνιστούν οι αναβολές των πρωταθλητών, οι οριστικές διακοπές και εσχάτως τα «παγώματα» των συμβολαίων. Οι ομάδες, έχοντας μειωμένα έσοδα, επικαλούνται λόγους «ανωτέρας βίας» και σκέφτονται να προχωρήσουν μέχρι και σε διακοπή των συμβάσεών τους με τους παίκτες και τους προπονητές και εκείνοι από την πλευρά τους ζητούν τα δεδουλευμένα τους. Όπως και σε άλλους τομείς της οικονομίας και της εργασίας, οι εταιρείες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές τους, εν μέσω μιας τέτοιας πανδημίας και οι εργαζόμενοι να εξασφαλίσουν πως θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται.

    Η Ζαλγκίρις άφησε πρώτη (μεταξύ των ομάδων της Euroleague) τους παίκτες της να φύγουν και η Μπαρτσελόνα πρότεινε «ψαλίδι» ύψους 70%. Οι συζητήσεις βρίσκονται στην κορύφωσή τους, καθώς το «πορτοκαλί» περιβάλλον βυθίζεται στην αβεβαιότητα, το αρμόδιο δικαστικό όργανο της FIBA (ΒΑΤ) τους επόμενους μήνες αναμένεται να γεμίσει από υποθέσεις με «διαμάχες» και το SDNA προσπάθησε να ρίξει φως στις διαβουλεύσεις που γίνονται στην μπασκετική πιάτσα.

    Για τον λόγο αυτό απευθυνθήκαμε στον Έλληνα ατζέντη, Νίκο Σπανό, πρόεδρο και CEO της «Network Sports International». Ο Σπανός εκπροσωπεί παίκτες σε όλη την Ευρώπη. Ενδεικτικά στο πελατολόγιό του υπάρχουν τα ονόματα των Δημήτρη Ιτούδη (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Κόρι Χίγκις (Μπαρτσελόνα), Τζέιμς Γκιστ (Ερυθρός Αστέρας), Τόνιε Τζεκίρι (Βιλερμπάν), Τόμας Ρόμπινσον (Χίμκι) αλλά και παικτών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού (Νίκος Παππάς, Άντι Ράουτινς, Αντώνης Κόνιαρης).

    Μαζί του μιλήσαμε για τις εξελίξεις στον ΕΣΑΚΕ και το 14-0 των ομάδων, που αφορά την οριστική διακοπή της Basket League, την “lose little-lose little” λογική, που πρέπει να εφαρμοστεί αφού κανείς δεν βλέπει στον ορίζοντα μια “win-win” κατάσταση, αλλά και τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη: από την Αθήνα μέχρι την Μόσχα και από εκεί μέχρι την Βαρκελώνη. Στο τραπέζι έπεσαν ιδέες, απόψεις και αιτήματα, από την μεριά των ατζέντηδων και των παικτών, ενώ αναλύθηκαν και τα τρία πιθανά σενάρια, που θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ο κόσμος για την «επόμενη μέρα» της σεζόν. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, η συνέντευξη έκλεισε με την πρόβλεψη πως η τωρινή παγκόσμια κρίση, λόγω του κορωνοϊού, θα επηρεάσει και τα μπάτζετ των ομάδων την νέα αγωνιστική περίοδο.

    Αρχικά, λοιπόν, ο Σπανός θέλησε να εξηγήσει τα σενάρια που υφίστανται με τις δεδομένες συνθήκες και το τι μπορεί να γίνει τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια απάντησε στα ερωτήματα του sdna.gr

    Η οριστική διακοπή στον ΕΣΑΚΕ έγινε υπερβολικά νωρίς

    «Ουσιαστικά υπάρχουν τρία συγκεκριμένα σενάρια, τα οποία μπορούν να συμβούν στις ευρωπαϊκές λίγκες. Μιλάμε για τις μεγάλες λίγκες. Οι πιο μικρές ούτως ή άλλως έχουν μειωμένο ενδιαφέρον για το μπάσκετ. Συνεπώς, τις ακύρωσαν χωρίς κόστος για τις ίδιες. Δυστυχώς, ο ΕΣΑΚΕ μπήκε σε ένα γκρουπ λιγκών, που δεν θα έπρεπε να συγκρίνεται με αυτές, προχωρώντας στην ακύρωση του εθνικού πρωταθλήματος υπερβολικά νωρίς. Υπενθυμίζω η VTB που το έκανε δεν αποτελεί εθνικό πρωτάθλημα οπότε υπάρχουν άλλες παράμετροι.

    Όπως και να έχει όμως το ένα σενάριο είναι η επανέναρξη των μεγάλων πρωταθλημάτων έστω και αργά τον Μάιο. Το άλλο σενάριο είναι να ακυρωθούν πλήρως. Το τρίτο είναι να ξαναξεκινήσουν, αλλά κάποιοι αθλητές να μην είναι να διαθέσιμοι να επιστρέψουν για τον οποιονδήποτε λόγο. Αυτά είναι τα τρία σενάρια, τα οποία θα κριθούν οι ατζέντηδες με τις ομάδες να αντιμετωπίσουν. Οι περισσότερες ομάδες στην Ευρώπη έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία και για τα τρία σενάρια με τους αθλητές μέσω των εκπροσώπων τους, ώστε να μην υπάρχει αβεβαιότητα, ούτε για τους αθλητές ούτε για τις ομάδες».

    – Ας αρχίσουμε με τα δικά μας, αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έχοντας γνώση της κατάστασης και μιλώντας καθημερινά με ομάδες και παίκτες, ποια είναι η γνώμη σας για την οριστική διακοπή, που συμφώνησαν τα κλαμπ με ψήφους 14-0;

    «Αν και δεν βρίσκομαι τόσο κοντά στο ελληνικό μπάσκετ πλην των μεγάλων ομάδων, διότι μόνιμα βρίσκομαι στο εξωτερικό, θεωρώ πως η οριστική διακοπή προφανώς σημαίνει πως είτε οι ομάδες γνωρίζουν τι θα γίνει σχετικά με τον ιό στο μέλλον, είτε είναι μία απόφαση, την οποία προτιμούν οι ίδιες να λάβουν για τους δικούς τους λόγους. Ίσως και να χρειαστεί να διακοπεί το πρωτάθλημα, γιατί κανείς μας δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί αυτός ο ιός και επίσης διότι οι παίκτες δεν θα ήταν ποτέ διατεθειμένοι οι ίδιοι να ρισκάρουν την υγεία τους. Απλά είναι δύσκολο να το γνωρίζουμε από τώρα και είναι κάτι διαφορετικό σε κάθε χώρα. Γι’ αυτό και όλες οι λίγκες που ενδιαφέρονται για το προϊόν τους κρατούν μια στάση αναμονής, για να δουν την πορεία του ιού. Το γεγονός πως οι ελληνικές ομάδες δεν θέλουν να περιμένουν να δουν πώς θα πάει ο ιός, είναι κάποιο θέμα που αφορά τις ίδιες. Δεν λέω, φυσικά, πως το πρωτάθλημα πρέπει να ξαναρχίσει. Λέω πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα αν θα είναι ασφαλές να ξεκινήσει. Πρέπει να είμαστε και αισιόδοξοι ως άνθρωποι ειδικά σε στιγμές σαν αυτές που περνάμε. Να είμαστε προετοιμασμένοι για το κακό σενάριο αλλά όχι και να απορρίπτουμε το καλό.

    Αν καταφέρουμε και ξεπεράσουμε την κρίση νωρίς θα ήταν σημαντικό και για την κοινωνία να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα τουλάχιστον των βασικών ομαδικών αθλημάτων. Εφόσον αυτό καταστεί ασφαλές για τους αθλητές, προπονητές και λοιπούς παράγοντες, η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και μπάσκετ θα αποτελέσει σημαντική διέξοδο για την κοινωνία μετά από όσα θα έχει περάσει. Και θεωρώ πώς οι φίλαθλοι θα μπορέσουν να δουν το παιχνίδι από μία άλλη οπτική γωνία μετά από όσα παιρνάμε. Αν βέβαια η κρίση συνεχίστεί για αρκετό καιρό ακόμα και δεν καταστεί απόλυτα ασφαλές για τους εμπλεκόμενους η τέλεση αγώνων, σίγουρα η ακύρωση σε όλες τις χώρες θα αποτελέσει μονόδρομο. Πέραν όλων των άλλων δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μετά από περίοδο απραξίας οι αθλητές θα χρειαστούν και ένα διάστημα προετοιμασίας για να μπορέσουν να δώσουν αγώνες χωρίς κίνδυνο τραυματισμών».

    Θεωρώ πως οι σοβαρές ομάδες θα έρθουν σε συμφωνίες με τους παίκτες τους

    – Θεωρείτε πως μπορούν να έχουν τύχη οι αντιδράσεις του ΠΣΑΚ και να βρεθεί η «χρυσή τόμη», ώστε οι παίκτες και οι προπονητές να μην πληρωθούν μόνο μέχρι τις 13/3; Υπήρξε και ένα tweet σας, στο οποίο αναφέρατε πως οι παίκτες κάτω των πρώτων οκτώ θέσεων έχουν καλύψει το 89% των υποχρεώσεών τους ήδη.

    «Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι συμβαλλόμενοι στα συμβόλαια των παικτών με τις ομάδες είναι οι ίδιοι οι παίκτες και εμείς ως εκπρόσωποί τους. Ο ΠΣΑΚ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, ως μη συμβαλλόμενος και δίχως να γνωρίζει τους όρους της συμφωνίας κάθε παίκτη, τη συμφωνία που θα υπάρχει με τις ομάδες. Μπορεί να θέσει ένα πλαίσιο – πρόταση, αλλά δεν έχει δυνατότητα να δεσμεύσει τους παίκτες, θα είναι επιλογή του καθενός αν θέλει να δεχτεί και το ίδιο ισχύει για τις ομάδες τις οποίες δεν μπορεί να δεσμεύσει κανείς τρίτος. Συνεπώς είναι ένα ζήτημα που δεν  θα λυθεί μεταξύ ΠΣΑΚ – ΕΣΑΚΕ, αλλά ανάμεσα στον κάθε παίκτη και τον εκπρόσωπό του με την ομάδα, όπως λύνεται σε όλη την Ευρώπη.  Μακάρι όμως να υπάρξει ένα πλαίσιο μεταξύ ΠΣΑΚ – ΕΣΑΚΕ για το τι θεωρούν σωστό και δίκαιο.

    Επίσης μη ξεχνάμε πώς κάθε παίκτης είχε διαφορετική διαρκεία υποχρεώσεων με την ομάδα του. Από εκεί και πέρα, το αν οι ομάδες δικαιούνται να διακόψουν το πρωτάθλημα και να μην πληρώσουν από τη διακοπή και μετά, αυτό είναι κάτι, το οποίο μάλλον θα αποφασιστεί σε δικαστικό επίπεδο, στις περίπτωση βέβαια που δεν υπάρχουν κοινές λύσεις μεταξύ ομάδων – παικτών. Θεωρώ όμως πως οι σοβαρές ομάδες θα έρθουν σε συμφωνίες με τους παίκτες τους. Τα συμβόλαια έχουν ρήτρες βάση των οποίων οι δικαστές του BAT αποφασίζουν βάση του αισθήματος δικαίου και της λογικής. Στην περίπτωση που οι συνθήκες καθιστούν ανασφαλές τελικά να παιχτεί μπάσκετ τους επόμενους μήνες, οι παίκτες δεν είναι λογικό και δίκαιο να πάρουν όλο το βάρος μιας τέτοιας συνθήκης οπότε δε πιστεύω πώς θα υπάρξει τέτοια απόφαση. Βέβαια αν κάποιο συμβόλαιο προβλέπει να μη πληρωθεί ο παίκτης σε περίπτωση διακοπής ή αναστολής του πρωταθλήματος για λόγους ανωτέρας βίας όπως αυτά του ΝΒΑ μέσω της συλλογικής τους σύμβασης είναι άλλη υπόθεση. Εδώ βέβαια υπάρχει και το άλλο ερώτημα, είναι δίκαιο οι ομάδες να έπρεπε να πάρουν όλο το βάρος αυτής της συνθήκης επειδή τα συμβόλαια είναι πλήρως εγγυημένα; Είναι σίγουρα μια πολύπλοκη απάντηση. Στις περισσότερες πάντως χώρες το βάρος μιας τέτοιας κατάστασης το μοιράζονται κράτος – εργοδότης και εργαζομένος.».

    – Προ ημερών γράψατε στο Twitter, απαντώντας σε έναν συνάδελφό σας πως λύση «win-win» δεν μπορεί να υφίσταται. Επομένως, μια λύση «χάνω κάτι – χάνεις κάτι», ίσως έχει μεγαλύτερη λογική. Υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο στην παρούσα φάση, που θα μπορούσατε να πείτε, αναφορικά με αυτή την πρόταση; Για παράδειγμα, ο Αργύρης Πεδουλάκης είπε πως οι παίκτες μπορούν να πάρουν 1,5 μήνα, από τους τρεις που έμεναν. Υπάρχει κάτι πιο χειροπιαστό, την ώρα που τα δεδομένα δεν είναι συγκεκριμένα;

    «Χειροπιαστές υπάρχουν μόνο απόψεις αν και είναι οξύμωρη έκφραση. Η δική μου άποψη είναι ότι κατ’ αρχάς πρέπει να δούμε ποια είναι τα δεδουλευμένα και πόσο χρονικό διάστημα απομένει στις υποχρεώσεις των αθλητών. Επίσης, στη συζήτηση που κάνουμε διαχωρίζουμε τις ελληνικές ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη και είναι και πιο “μεγάλες”. Με αυτές πιστεύω πως θα υπάρξει επικοινωνία με τους παίκτες τους και κοινές λύσεις. Επίσης εκείνες μπορεί και να ολοκληρώσουν τελικά τη σεζόν. Οι παίκτες είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, είναι διαφορετικά τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε να τα δούμε.

    Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε πόσα είναι τα δεδουλευμένα, σε ποσοστό των συνολικών υποχρεώσεων ενός παίκτη. Σε έναν παίκτη που έχει ξεκινήσει να δουλεύει στις 20 Αυγούστου και σταματάει στις 20 Μαρτίου, αντί για τις 15 Απριλίου, που θα τελείωνε το πρωτάθλημα, ουσιαστικά μένουν 25 μέρες εργασίας. Θα ήταν παράλογο να χάσει πολλαπλούς μισθούς. Άλλες ομάδες θα τελείωναν πολύ αργότερα.

    Σίγουρα, οι λύσεις πρέπει να είναι μέσα από την καλή επικοινωνία, όπως έχουν γίνει σε όλη την Ευρώπη. Από τη δική μου πλευρά πρέπει να πω ότι έχω συνομιλήσει γι’ αυτό το θέμα με περίπου 45 ομάδες από όλη την Ευρώπη. Η πλειονότητά τους έχει κάνει λογικές προτάσεις και δεν έχει υπάρξει προς το παρόν παίκτης, που να μην έχει δεχτεί μια λογική και συμβιβαστική πρόταση. Δεν βρίσκω τον λόγο να μην γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα».

    – Εκπροσωπείτε παίκτες και προπονητές σε όλη την Ευρώπη. Θα ήθελα να σταθούμε σε κάποιες συγκεκριμένες, που έχουν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αρχικά, τι έχει συμβεί στην Μπαρτσελόνα, που αγωνίζεται ο πελάτης σας, Κόρι Χίγκινς; Ισχύει πως οι Καταλανοί προχωρούν σε «ψαλίδι» της τάξεως του 70%;

    «Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε τι γίνεται από πλευράς συμβολαίων. Η δικαιοδοσία στο πώς θα λυθεί μια διαμάχη κάθε φορά αφορά το συμβόλαιο του παίκτη. 

    Η Ισπανία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες, στην οποία δεν έχει δικαιοδοσία το BAT, αλλά ο ισπανικός εργατικός νόμος. Με βάση αυτόν κινείται η Μπαρτσελόνα. Είναι μια ομάδα που γνωρίζει και τηρεί τα δικαιώματα που της δίνει ο ισπανικός νόμος. Μετά είναι θέμα συζητήσεων ομάδας – παικτών, για το τι τελικά θα γίνει. Πρόκειται για μια εν εξελίξει διαδικασία και δεν μπορώ να πω συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως η περίπτωση της Μπαρτσελόνα διαφέρει με τις υπόλοιπες, γιατί στις άλλες χώρες της Ευρώπης η δικαιοδοσία για τις διαφορές είναι στο ΒΑΤ, ενώ στην Ισπανία όχι.

    Το “ERTE” είναι η κατάσταση στην οποία μπαίνουν οι παίκτες, μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ας πούμε. Στην Ελλάδα η δικαιοδοσία των περισσότερων σημαντικών συμβολαίων ξένων αθλητών είναι στο ΒΑΤ. Εκεί θα αποφασιστούν οι τύχες των διαμαχών, που μπορεί να υπάρξουν. Σίγουρα, όμως, με όσες ομάδες στην Ευρώπη με έχουν προσεγγίσει και έχει γίνει μια ειλικρινής συζήτηση, έχει βρεθεί και μια λύση, βάσει όλων των σεναρίων. Δηλαδή, στις πιο πολλές περιπτώσεις έχουμε ήδη καλυφθεί, οι παίκτες έχουν πάει στα σπίτια τους με τις οικογένειές τους και γνωρίζουν ακριβώς τι θα γίνει στο συμβόλαιό τους, είτε αρχίσει εκ νέου η λίγκα, είτε ακυρωθεί, είτε επαναρχίσει και για κάποιο λόγο οι ίδιοι δεν μπορούν να επανέλθουν. Αυτά είναι τα τρία σενάρια που μπορούν να γίνουν. Στις πιο πολλές ομάδες της Ευρώπης έχουν καλυφθεί και τα τρία σενάρια. Στην Ελλάδα, προφανώς, οι ομάδες προτίμησαν να πάρουν μια μονομερή απόφαση, η οποία, όμως, πολύ φοβάμαι πως δεν δεσμεύει αυτόματα τους παίκτες.  Τελικά οι σοβαρές ομάδες εχουν κάνει ή θα κανουν συμφωνία με τους πάικτες τους στη βάση του να “lose little – lose little”».

    – Στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που βρίσκεται ο Δημήτρης Ιτούδης, με τον οποίον επίσης συνεργάζεστε, ξεκίνησε σήμερα η άδεια των παικτών. Πιστεύετε πως οι Ρώσοι άργησαν να πάρουν αυτή την απόφαση;

    «Δεν νομίζω ότι άργησαν. Ο Αντρέι (Βατούτιν) είναι από τους πιο σοβαρούς παράγοντες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ήταν σε επαφή τόσο με τις αρμόδιες αρχές όσο και με τον κόουτς καθημερινά. Όπως και όλες οι μεγάλες ομάδες, έτσι και η ΤΣΣΚΑ κινείται με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές, που παίρνει από τις κυβερνήσεις της χώρας της. Αυτές τις κατευθύνσεις είχαν πάρει και με αυτές κινήθηκαν. Δεν μπορεί μια ομάδα από μόνη της να τις αλλάξει. Οι πλέον αρμόδιοι για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι οι γιατροί και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες κάθε χώρας. Νομίζω πως και οι ομάδες αυτό ακολουθούν»

    – Μιλώντας καθημερινά με τους παίκτες της πρώτης γραμμής, θεωρείτε πως θα είναι έτοιμοι και στην κατάλληλη φυσική κατάσταση να επιστρέψουν στα παρκέ, ας πούμε τον Μαΐο, σε περίπτωση που η σεζόν στην Euroleague συνεχιστεί;

    «Νομίζω ότι προφανώς το να επιστρέψουν και να είναι την πρώτη μέρα όπως πρέπει, είναι ουτοπικό. Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Όμως, ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει αυτή η ακύρωση και μετά με τον χρόνο που θα έχουν να προετοιμαστούν, θα μπορούν να έρθουν σε μία κατάσταση που θα είναι ικανή για να παίξουν μπάσκετ, χωρίς ρίσκο τραυματισμών. Η Euroleague, όπως και όλες οι αρχές γενικότερα, θεωρώ πως θα τα λάβουν όλα αυτά υπ’ όψιν τους στις αποφάσεις που θα πάρουν. Αν μπορέσει να συνεχιστεί το μπάσκετ, μακάρι να συμβεί αυτό διότι θα σημάνει πως ώς κοινωνία έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ιου και θα το κάνουν με τρόπο που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παικτών και των άλλων εμπλεκόμενων. Όλοι θέλουμε να συνεχιστεί το μπάσκετ. Γι’ αυτό και μου κάνει εντύπωση όταν υπάρχουν οργανισμοί που δείχνουν να μην θέλουν να προσπαθήσουν, χωρίς να γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει τους επόμενους μήνες, αυτό ειναι πεσιμιστική προσέγγιση. Ισως φαίνεται πιο πιθανό το να μην μπορεί να παιχτεί μπάσκετ, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε πρέπει να ειμαστε έτοιμοι για το καλό σενάριο. Εφόσον θα είναι ασφαλές όλοι πρέπει να θέλουμε να ξεκινήσει το μπασκετ, αν δεν είναι ασφαλές τότε σίγουρα προέχει η υγεία όχι μόνο των αθλητών αλλα και όλων των ανθρώπων που εργάζονται στο μπάσκετ».

    Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, είναι σε άμεση επικοινωνία μαζί μας

    – Μεταξυ άλλων εκπροσωπείτε και παίκτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Άντι Ράουτινς και ο Αντώνης Κόνιαρης. Τι σκέψεις κάνουν οι «αιώνιοι» αυτό το διάστημα; Πώς σκοπεύουν να κινηθούν;

    «Κοιτάξτε, μέρος από το πλαίσιο που περιγράψαμε νωρίτερα δεν αφορά αυτές τις δύο ομάδες. Πολλά από αυτά που είπαμε αφορούν τις “μικρότερες” ομάδες στην Ελλάδα, χωρίς να θέλω να προσβληθεί κανείς. Αναφέρομαι στις ομάδες που δεν συμμετέχουν στην Ευρώπη. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Προμηθέας είναι σε ένα διαφορετικό γκρουπ. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, είναι σε άμεση επικοινωνία μαζί μας. Δεν θεωρώ ότι κι αυτοί γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί ο ιός. Υπάρχει επικοινωνία των παικτών με τις ομάδες. Αναμένουν και εκείνες τις αποφάσεις που θα ληφθούν, στις οποίες λαμβάνουν μέρος και οι ίδιες οι ομάδες. Νομίζω πως θα κινηθούν με γνώμονα την υγεία όλων όσοι συμμετέχουν, αθλητών, προπονητών, μελών των σταφ, όλων. Όλοι θα πρέπει να ζητάμε να υπάρχει αθλητισμός. Θα πρέπει να θέλουμε να γίνουν τα πρωταθλήματα, αν αυτό είναι απολύτως ασφαλές. Αυτό είναι το νόημα του αθλητισμού, το να υπάρχει. Όλοι είναι σε μια στάση αναμονής, για το πώς θα εξελιχθεί αυτός ο ιός. Οι μεγάλες ομάδες είναι μεγάλες επειδή διψάνε για το ίδιο το άθλημα. Όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί εύχονται να καταφέρουμε να παίξουμε μπάσκετ φέτος, ζουν για να είναι στη δράση.  Κανείς από τους μεγάλους οργανισμούς δεν είναι ευχαριστημένος με μία άδοξη διακοπή, με μία παύλα. Αυτό ίσως το θέλουν μικρότεροι οργανισμόί που βλέπουν οπορτουνιστικά το άθλημα και μία παύλα δεν αποτελεί βάρος για αυτούς».

    – Το τελευταίο διάστημα οι Ενώσεις Παικτών και Προπονητών, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κάνουν συντονισμένες κινήσεις, θέλοντας να διαμορφώσουν τις εξελίξεις ή έστω να τις επηρεάσουν. Οι agents έχουν επίσης μεγάλη δύναμη στο χώρο του μπάσκετ. Υπάρχει κάποια αντίστοιχη συντονισμένη κίνηση από τους συναδέλφους σας;

    «Δεν υπάρχει σύνδεσμος ατζέντηδων, το οποίο ουσιαστικά αφορά και μία αδυναμία του συστήματος, αναφορικά με τη σχέση εργασίας που υπάρχει, μεταξύ ατζέντηδων – ομάδων – παικτών. Αυτό αποτέλεσε και μία πρόταση δική μου το προηγούμενο καλοκαίρι πρός ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων μου σε πανευρωπαικό επίπεδο, την δημιουργία ενός συνδέσμου.  Είναι κάτι που κάποια από τα μεγάλα γραφεία της Ευρώπης το κοιτάμε αυτή τη στιγμή. Δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί νομικά αυτό ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο ευρύτερης συνεργασίας. Όμως, ο καθένας μας που εκπροσωπεί μεγάλο αριθμό παικτών και μπορούμε να κάνουμε κάποιες συμφωνίες με τις ομάδες, το κάνουμε. Αυτό που θέλουμε όλοι είναι και οι ομάδες και οι παίκες να μην βαδίζουν στο άγνωστο. Είναι η εργασία τους. Μην ξεχνάμε ότι οι αθλητές είναι εργαζόμενοι. Μπορεί να υπάρχουν αθλητές που παίρνουν 3-4 εκατομμύρια και να υπάρχουν κι άλλοι αντιστοίχως, που να παίρνουν 20-30-50-60 χιλιάδες τον χρόνο. Υπάρχει όλη η γκάμα. Κανείς δε θέλει να βαδίζει στο άγνωστο. Συνεπώς, ο καθένας από εμάς πρέπει να συζητάει με τις ομάδες και να βρίσκει τις λύσεις για τους παίκτες του. Από εκεί περνάει αυτό, γιατί οι Ενώσεις Παικτών ουσιαστικά δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν και να δεσμεύσουν με τις αποφάσεις τους τους παίκτες. Ούτε ένας σύνδεσμος ατζέντηδων θα μπορούσε να δεσμεύσει βέβαια με τις αποφάσεις του για ένα τέτοιο ζήτημα».

    Θα επηρεαστούν αρκετά τα μπάτζετ της νέας σεζόν – Περιμένουμε πτώση συμβολαίων πανευρωπαϊκά

    – Για το τέλος, με τη αβεβαιότητα που υπάρχει, θα ήθελα να σας ζητήσω να κάνετε μια πρόβλεψη, που αφορά την νέα σεζόν. Όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια αγορά με την εξάπλωση του κορωνοϊού ενδέχεται να επηρεάσουν τα μπάτζετ των ομάδων και κατ’ επέκταση τις επιλογές τους, αλλά και τα συμβόλαια των αθλητών, την επόμενη αγωνιστική περίοδο;

    «Θεωρώ πως θα επηρεαστούν αρκετά τα μπάτζετ των συμβολαίων, γιατί οι ομάδες θα χαμηλώσουν τα μπάτζετ τους πανευρωπαϊκά. Βέβαια, οι πολύ καλοί παίκτες θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δύναμη να διαπραγματεύονται καλά συμβόλαια. Αλλά, είναι σίγουρο ότι σε ένα οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη, με όλες τις χώρες σε ύφεση και λογικά και τα έσοδα των ομάδων μειωμένα, αναμένεται μείωση και στον προϋπολογισμό των συλλόγων. Αυτό θα σημαίνει ενδεχομένως και μείωση στις προτάσεις για τα νέα συμβόλαια.

    Τώρα, όσον αφορά την Ελλάδα, τα μπάτζετ των ομάδων ούτως ή άλλως είναι πολύ μικρά. Μπορεί σίγουρα να μικρύνουν ακόμα παραπάνω. Στην Ελλάδα αυτό που κυρίως απασχολεί τους αθλητές δεν είναι το πόσα χρήματα παίρνουν, αλλά το αν οι ομάδες είναι συνεπείς και τα δίνουν. Και όπως όλοι γνωρίζουμε οι περισσότερες δεν είναι και ξαναλέω δεν αναφέρομαι σε όλες. Κάποιοι λένε πως οι ομάδες διέκοψαν οριστικά τόσο γρήγορα και άμεσα το πρωτάθλημα ώστε να μπορούν να έχουν πάτημα να μη πληρώσουν γιατί δυσκολεύονται γενικότερα και ασχέτως του ιού. Δεν θέλω να το πιστέψω αυτό διότι δεν υποχρεώνει κανείς τις ομάδες να συμμετέχουν στην Α1. Θα φανεί βέβαια από τις επόμενες κινήσεις τους αλλά δεν πιστεύω πως ήταν αυτός ο λόγος διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το αγαπάνε πραγματικά το μπάσκετ και χαλάνε πολύ χρόνο και χρήμα χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα.  Επίσης, οι ομάδες γνωρίζουν πως δύσκολα θα δικαιωθούν δικαστικά στο να μεταφέρουν όλο το βάρος της ζημιάς στον εργαζόμενο με την διακοπή του πρωταθλήματος, οπότε δε πιστεύω πως το έκαναν για αυτό το λόγο.

    Πανευρωπαϊκά, πάντως, αναμένουμε πτώση των καινούριων συμβολαίων και των μπάτζετ. Είναι κάτι μάλλον αναπόφευκτο. Το σημαντικό όμως είναι να περάσει αυτή η υγειονομική κρίση που απειλεί την υγεία των ανθρώπων. Το οικονομικό κομμάτι μπορεί να κάνει ένα μικρό κύκλο αλλά θα ξανανέβει όπως είναι ιστορικά αποδεδειγμένο».

    Πηγή: SDNA.gr