Σπηλιόπουλος: «Στην Ελλάδα δύσκολα κάνεις καριέρα στα e-sports»

    Ο υπεύθυνος του τμήματος E-sports του Παναθηναϊκού, Παρασκευάς Σπηλιόπουλος, μιλάει αποκλειστικά στον Παναγιώτη Δημητρόγλου και το Prasinoforos.gr.

    Τα e-Sports όπως προδίδει και το ίδιο το όνομα (electronic sports) είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ παικτών ή ομάδων σε video games, με γνώμονα την στρατηγική, τα αντανακλαστικά και την επικοινωνία με τη μηχανή (Η/Υ ή Console). Το 2000 πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα επαγγελματικά τουρνουά με χιλιάδες κόσμου ως θεατές. Τα eSports προέρχονται από την Ασία και τα φημισμένα παιχνίδια στρατηγικής, ενώ με την πάροδο του χρόνου έχουν επεκταθεί σε όλο τον κόσμο και πλέον δεσπόζουν σε μια από τις υψηλότερες θέσεις των προτιμήσεων του νεανικού κοινού.

    Ο Παναθηναϊκός είναι ο πρώτος ελληνικός αθλητικός σύλλογος που εισήχθη στον χώρο του e-Sports το 2016. Το «τριφύλλι» μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάφερε να κατακτήσει 12 επίσημους τίτλους, διατηρώντας την πρωτιά μεταξύ των συλλόγων. Μετά τον τελευταίο τίτλο που κατέκτησαν οι «πράσινοι» στο HFP Tag Teams – Balkan Edition, το «PFS» επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του τμήματος e-sports, Παρασκευά Σπηλιόπουλο.

    Επιμέλεια: Παναγιώτης Δημητρόγλου

    Θα ήθελα αρχικά να αναφερθείς στην ίδρυση του τμήματος E-sports του Παναθηναϊκού, πότε ιδρύθηκε, πως σας ήρθε η ιδέα και πως υλοποιήθηκε. Ποιο είναι το ανθρώπινο δυναμικό που έχει αυτή τη στιγμή καθώς και σε ποια παιχνίδια δραστηριοποιείται.

    «Το τμήμα ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, με ένα καινοτόμο και αρκετά φιλόδοξο πλάνο λειτουργίας για την ενσωμάτωση των eSports με τρόπο που θα δίνει μεγάλη αξία στον Σύλλογο και θα επιτρέπει την αφομοίωση τους από τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός ήταν ο πρώτος σύλλογος εν Ελλάδι που ίδρυσε τμήμα eSports, πιστεύω ότι πολύ λογικά και αναμενόμενα έπραξε, καθώς διαχρονικά είναι πιονέρος στον ελληνικό αθλητισμό και δεν φοβάται να «χαράξει» τον δρόμο για τους υπόλοιπους συλλόγους.

    Ακολούθησε την πρωτοβουλία που είχαν λάβει τότε ομάδες όπως η Παρί, η Σάλκε, η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας κ.α., ενώ το παράδειγμα του ΠΑΟ ακολούθησαν η ΑΕΚ, ο Άρης, ο Ιωνικός, η Βέροια, η ΑΕΛ, ο Ηρακλής, ο Πανιώνιος κ.α. κανένας ελληνικός σύλλογος όμως δεν κατάφερε την ανάδειξη του αθλήματος και την αφομοίωση της νέας αυτής τάσης με το φίλαθλο κοινό του, όπως την κατάφερε ο Παναθηναϊκός. Στον ΠΑΟ υπάρχει, εκτός από την εξαιρετική αγωνιστική στελέχωση, μία πολύ καλή επικοινωνιακή στήριξη που επιτρέπει και σε φιλάθλους που δεν έχουν ιδιαίτερη τριβή με τα eSports να παρακολουθούν και να αντιλαμβάνονται την λειτουργία του τμήματος. Στο τμήμα σε μη αγωνιστικό επίπεδο βρίσκεται, εκτός εμού, μία ομάδα τεσσάρων ανθρώπων, που ασχολούνται με τα social media, τα γραφικά, την αγωνιστική στελέχωση και γενικότερα την οργάνωση, ενώ η επαφή με την διοίκηση του Συλλόγου είναι σχεδόν καθημερινή.

    Σχετικά με την υλοποίηση, δεν ανήκω στην ομάδα που ίδρυσε ή συνέλαβε ακόμα την ιδέα της ίδρυσης, επομένως δεν μπορώ να μιλήσω για το πως υλοποιήθηκε ή αν υπήρξαν εμπόδια. Παρόλα αυτά το αρχικό πλάνο που συνόδευσε την ίδρυση δεν ακολουθήθηκε μετά το 2019 και το τμήμα πέρασε ένα διάστημα που ήταν ανενεργό ή λειτουργούσε με πολύ χαμηλό κόστος. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς και έχει «αγκαλιαστεί» από πολλούς φιλάθλους, ενώ έχει επιστρέψει και στις επιτυχίες και τους τίτλους σε πολλά eSports αθλήματα».

    Σε ποιες διοργανώσεις λαμβάνετε μέρος, αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια στο εξωτερικό; Πόσους τίτλους έχει κατακτήσει το τμήμα;

    «Σαν eSports, δεν ορίζουμε ένα άθλημα ή ένα «παιχνίδι», να το θέσω πιο απλά, αλλά στο τμήμα υπάρχουν ομάδες που αγωνίζονται σε πολύ διαφορετικά μεταξύ τους eSports. Από «παιχνίδια» προσομοίωσης αθλημάτων σαν το FIFA, το eFootball και το NBA 2K, μέχρι στρατηγικής σαν το League of Legends, και πολεμικής προσομοίωσης, όπως το Rainbow Siege. Στους τίτλους που προανέφερα ο ΠΑΟ συντηρεί δικές του ομάδες, με προπονητές και αθλητικό κορμό, ενώ παράλληλα υπάρχουν και πολλοί άλλοι τίτλοι όπως eFormula, Counter Strike, PUBG, στους οποίους το τμήμα είχε παλαιότερα διακριθεί ή σχεδιάζει θα αναπτυχθεί στο μέλλον.

    Βασικό κριτήριο είναι η αναγνώριση της διοργανώτριας αρχής του κάθε πρωταθλήματος eSports από την κοινότητα , που καθορίζει και την βαρύτητα της διοργάνωσης. Πολλές διοργανώσεις «δίνουν» πρόκριση ανάλογα με την τελική βαθμολογία σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ άλλες μπορεί να είναι αμιγώς ευρωπαϊκές ή βαλκανικές. Από το 2017, το τμήμα έχει κατακτήσει 12 επίσημους τίτλους, σε 4 διαφορετικά eSports, διατηρώντας την πρωτιά σε ότι αφορά τις συγκρίσεις με άλλους ελληνικούς συλλόγους».

    Πόσο βοήθησε γενικότερα τον χώρο του E-sports στην Ελλάδα η είσοδος του Παναθηναϊκού αλλά και άλλων μεγάλων ομάδων;

    «Βοήθησε πολύ στην αποδοχή των eSports στην Ελλάδα, καθώς είναι λογικό ότι υπήρχε αρκετά μεγαλύτερη αμφισβήτησή για την θέση τους στον αθλητισμό σε σχέση με άλλες χώρες και ειδικά χώρες της Ασίας, όπου η αποδοχή τους είναι καθολική. Στο κομμάτι της ανάπτυξης της βιομηχανίας δεν νομίζω ότι η επίδραση ήταν αυτή που προσδοκούσε η κοινότητα των eSports, παρόλα αυτά εκτιμώ ότι με την πρόσφατη αναγνώριση των eSports θεσμικά από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μπορούμε να περιμένουμε θετική ανταπόκριση και σε αυτό τον τομέα».

    Τα χρήματα που λαμβάνουν οι αθλητές αυτού του χώρου μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην; Πιστεύεις θα φτάσει η Ελλάδα τα επίπεδα του e-sports άλλων χωρών;

    «Ελάχιστοι αθλητές στην Ελλάδα μπορούν να πετύχουν κάτι τέτοιο, και όσοι το έχουν πετύχει πολύ δύσκολα μπορούν να το «δουν» με προοπτική καριέρας. Οι περισσότεροι εστιάζουν στο κομμάτι του entertainment μέσα από πλατφόρμες όπως το TikTok και το YouTube, παρά στο ανταγωνιστικό σκέλος του Gaming. Στο εξωτερικό είναι ευκολότερο, απλά όπως κάθε sport, έτσι και τα eSports απαιτούν αφοσίωση, προπόνηση και κατ’ επέκταση θυσίες.

    Η Ελλάδα υιοθετεί πολλές φορές τα πρότυπα του εξωτερικού και σε ενασχόληση και σε επίπεδο ανάπτυξης βιομηχανίας. Εκτιμώ ότι θα ακολουθήσει το ρεύμα που έχει δημιουργηθεί απλά με χαμηλότερο ρυθμό και με μικρή καθυστέρηση από ότι άλλες χώρες-αγορές. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν αναμειχθεί πολλές ομοσπονδίες και εταιρείες με την διοργάνωση πρωταθλημάτων και την ενίσχυση ομάδων και παικτών, πράγμα πολύ ευχάριστο».

    Η ενασχόληση σου με το πρότζεκτ πόσο χρόνο σου κοστίζει από την καθημερινότητα; Εσένα σαν συντονιστή αλλά και ενός παίκτη.

    «Αναλαμβάνοντας στις αρχές του 2021, έπρεπε να αφιερωθώ full-time ώστε να επανέλθει το τμήμα σε λειτουργικούς ρυθμούς, να βρει συνεργάτες, να στελεχωθεί και να υιοθετήσει νέα πρότυπα και στο αγωνιστικό και στην επικοινωνία. Πλέον, πολλά πράγματα γίνονται αυτοματοποιημένα, έχει αναπτυχθεί η τεχνογνωσία ανάμεσα στους ανθρώπους που συνδράμουν στην λειτουργία του τμήματος, οπότε μπορώ να έχω πιο συντονιστικό ρόλο. Αναπόφευκτα δεν μπορώ να αφιερώσω τον χρόνο που αφιέρωνα καθώς επαγγελματικά αποκτώ όλο και μεγαλύτερες υποχρεώσεις εκτός Παναθηναϊκού, παρόλα αυτά, αφιερώνομαι ανεξαρτήτως υποχρεώσεων, όποτε προκύψει ανάγκη στο τμήμα, για να συντηρείται η πολύ καλή εικόνα που έχει δημιουργηθεί και να επωφελείται ο Σύλλογος.

    Ένας παίκτης αφιερώνει σίγουρα αρκετές ώρες την εβδομάδα σε προπόνηση, περίπου 2-3 ώρες την ημέρα σίγουρα, για να παραμένει ανταγωνιστικός και να αφομοιώνει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας».

    Έναν απολογισμό της φετινής σεζόν.

    «Ήταν μία σεζόν με επιτυχίες! Με τίτλο στο eFootball σε βαλκανικό επίπεδο, τίτλο στο Rainbow Siege στο Ολυμπιακό Κλειστό του Φαλήρου μπροστά σε κόσμο και δεύτερη θέση στο Βαλκανικό, και συμμετοχή στα Play-Off του ελληνικού πρωταθλήματος League of Legends! Παράλληλα η ΠΑΕ συμμετείχε με αθλητή του τμήματος eSports στο eKypello Ελλάδος της ΕΠΟ, κατακτώντας την δεύτερη θέση. Κάθε χρόνο σταθερά έχουμε επιτυχίες και αυτό τρέφει όλο το τμήμα και τον οργανισμό για να συνεχίζεται η προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα».

    Ποιες είναι οι βλέψεις και οι στόχοι που έχετε θέσει για το μέλλον;

    «Πρώτος στόχος είναι κάθε χρόνο να ανεβαίνουμε επίπεδο, δηλαδή να χτίζουμε πάνω σε ότι κάνουμε. Μακάρι να το επιτρέψουν οι συνθήκες να είμαστε σε θέση να κάνουμε περισσότερες ενέργειες με τον κόσμο του Παναθηναϊκού, εκτός των αγωνιστικών μας υποχρεώσεων, να μπορούμε να αναμείξουμε περισσότερο κόσμο με το τμήμα και να αφήνουμε κάθε χρόνο και μεγαλύτερο αποτύπωμα στον Σύλλογο. Ελπίζω του χρόνου όταν ξαναμιλήσουμε να μπορέσουμε να το έχουμε πετύχει»! 

    0 0 Ψήφοι
    Article Rating
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα ασχόλια