Τα 55 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Ζάρκο Πάσπαλι (vid)

Γενέθλια σήμερα (27/3) για τον Ζάρκο Πάσπαλι, έναν σημαντικό εκπρόσωπο της μπασκετικής σχολής της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος άφησε το στίγμα του στη χώρα μας, έχοντας φανατικούς φίλους και… εχθρούς.

Σαν σήμερα το 1966 στη Πλιέβλια του Μαυροβουνίου γεννήθηκε ο Ζάρκο Πάσπαλι, ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους παίκτες της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα.

Μία γεμάτη καριέρα που είχε τα πάντα και κυρίως σημαντικές ατομικές διακρίσεις και πολλά μετάλλια με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας, ωστόσο έλειπαν από την πορεία του οι συλλογικοί τίτλοι.

Έγινε γνωστός μέσα από την Παρτιζάν και ακολούθησε ένα μικρό πέρασμα από το NBA, όπου ο Γκρεγκ Πόποβιτς τον πίστεψε, αλλά προδόθηκε από τις διατροφικές συνήθειες του Πάσπαλι και το κάπνισμα.

Ο Γιουγκοσλάβος έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1991 για χάρη του Ολυμπιακού, όμως το 1994 η διοίκηση των «ερυθρόλευκων» προτίμησε να τον αφήσει ελεύθερο.

Μετά την εξέλιξη αυτή θέλησε να δώσει απαντήσεις και συμφώνησε με τους αδερφούς Γιαννακόπουλους. Δεν τα κατάφερε βέβαια να βοηθήσει αρκετά και να κατακτήσει κάποιον τίτλο με την ομάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην κερδίσει τους οπαδούς του «τριφυλλιού». Στη συνέχεια πέρασε και από τον Πανιώνιο και από τον Άρη.

Παρακολουθείστε ορισμένα στιγμιότυπα από το πέρασμα του στον Παναθηναϊκό: