Τα προγράμματα Hudl, λύνουν τα χέρια στο προπονητικό τιμ του Παναθηναϊκού

  Οι άνθρωποι στο προπονητικό τιμ του Παναθηναϊκού, αναλύουν διεξοδικά κάθε παιχνίδι του «Εξάστερου». Το scouting, η ανάλυση, τα συστήματα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους και όσο πιο απλοποιημένα γίνονται, τόσο καλύτερο και πιο γρήγορο θα είναι τελικό αποτέλεσμα.

  Στις τάξεις των «πρασίνων», μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο σχετικά με αυτό, καθώς τα προγράμματα Hudl και Hudl Sportscode, τα οποία χρησιμοποιούνται από κορυφαίους συλλόγους στην Ευρώπη, αλλά και σε ομάδες του ΝΒΑ, είναι εργαλεία που κάνουν την ζωή τους πιο εύκολη.

  Ο τεχνικός διευθυντής της «πράσινης» ΚΑΕ, Νίκος Παππάς, αναφέρει:

  «Θέλουμε να έχουμε μια λύση για οτιδήποτε, τόσο για την ακαδημία μας, όσο για την πρώτη ομάδα αλλά και το τμήμα scouting. Κάθε χρόνο αυξάνονται τα παιχνίδια καθώς ο Παναθηναϊκός παίρνει μέρος σε διοργανώσεις εντός και εκτός των συνόρων. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος μεταξύ των αγώνων αλλά η ανάλυση πρέπει να ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα. Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να αναλύσουμε τις πρακτικές, τα παιχνίδια και τα οικογενειακά διπλά, όπως επίσης και να αναλύουμε συγκεκριμένους παίκτες μέσα σε πολύ περιορισμένο χρόνο.

  Για να προετοιμαστούμε για ένα παιχνίδι, παρακολουθούμε τουλάχιστον τα πέντε τελευταία ματς του αντιπάλου μας και οι τρεις βοηθοί προπονητές μας αναλύουν το βίντεο σε επίθεση, άμυνα και ατομικές δεξιότητες. Έτσι, όταν οι βοηθοί προπονητές αναλύουν αυτά τα πέντε τελευταία παιχνίδια, κόβουν το βίντεο και ταυτόχρονα μπορούν να υπολογίσουν τα στατιστικά στοιχεία που χρειαζόμαστε προσθέτοντας το Sportscode.

  Γι ‘αυτό μας αρέσει το Hudl Sportscode, καθώς μπορείς να κάνεις τόσα πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Μπορείς να κόψεις, να επεξεργαστείς και να γυρίσεις. Μπορείς να υπολογίσεις στατιστικά στοιχεία για μεμονωμένους παίκτες, για την επίθεση, την άμυνα και τα set plays. Όλα αυτά κάνοντας κλικ σε ένα κουμπί. Κάνουμε όλη την επεξεργασία και ταυτόχρονα εκτελούμε την ανάλυσή μας.

  Υπάρχουν πολλά προηγμένα στατιστικά που προσπαθούμε να κρατήσουμε. Όμως ένα από τα βασικά στατιστικά στοιχεία που κρατάμε είναι η επίθεση της άλλης ομάδας. Προσπαθούμε να υπολογίσουμε τα set plays της άλλης και να δούμε ποια από αυτά είναι πιο αποτελεσματικά και παράγουν περισσότερο σκορ. Έτσι χτίζουμε την αμυντική μας στρατηγική γύρω από αυτό. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να υπολογίσουμε πόσες φορές τρέχουν ένα play. Πόσες φορές σκοράρουν ή πόσες φορές δεν σκοράρουν. Ποιες άμυνες παίζουν σε συγκεκριμένα παιχνίδια και ποιες από αυτές είναι πιο αποτελεσματικές.

  Επομένως, χτίζουμε τη στρατηγική μας μέσω αυτών των στατιστικών και είναι πολύ σημαντικό για εμάς, διότι δείχνει πάνω σε ποια πράγματα πρέπει να ρίξουμε το βάρος και να προπονηθούμε. Ποιο είδος άμυνας πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Τέλος, έχουμε κάποια ατομικά χαρακτηριστικά όπως γωνίες ντρίμπλας, τρόπος του σουτ και κάποιες βασικές δεξιότητες.

  Πριν από την επόμενη προπόνηση κόβουμε βίντεο για κάθε παίκτη ξεχωριστά. Δείχνουμε τα λάθη και δείχνουμε επίσης τις καλές ενέργειες. Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε ένα εργαλείο που μας παρέχει την ασφάλεια και την ταχύτητα που απαιτείται. Αυτή είναι η πρόκληση, καθώς το προπονητικό μας προσωπικό είναι πολύ απαιτητικό και υπάρχουν πράγματα που θέλουν να τα έχουν εύκολα και γρήγορα. Τα πράγματα δεν είναι όπως στο παρελθόν, όπου είχαμε μόνο μία ή δύο συναντήσεις την εβδομάδα, αλλά είναι καθημερινό καθήκον να υπάρχει meeting ώστε να αναλύουμε το βίντεο. Οπότε το λογισμικό πρέπει να είναι αξιόπιστο, το οποίο είναι σίγουρα.»