Τερματοφύλακες υπάρχουν πολλοί, κατάλληλος όμως… κανένας!

Ο Δημήτρης Δημόπουλος αποφασίζει να ασχοληθεί στο παρακάτω άρθρο μ’ ένα θέμα που σίγουρα ταλανίζει τον Παναθηναϊκό τον τελευταίο καιρό. Φυσικά μέσα στα πολλά προβλήματα της ομάδας, έρχεται να προστεθεί κι αυτό του τερματοφύλακα. Οι «πράσινοι» έχουν φτάσει στο σημείο να έχουν συνολικά έξι τερματοφύλακες, όμως κανείς να μην είναι κατάλληλος για βασικός.

Τις τελευταίες ήμερες έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με τη θέση του τερματοφύλακα στον Παναθηναϊκό. Συγκεκριμένα μέσα στη χρονιά ακούστηκαν ορισμένα παράπονα, τα οποία ξεχάστηκαν και στην πορεία απέκτησαν σάρκα και οστά μετά το παιχνίδι με τον Άγιαξ. Ωστόσο το πρόβλημα στη συγκεκριμένη θέση προϋπήρχε στον Παναθηναϊκό και δεν εμφανίστηκε στην πορεία της χρονιάς, όπως ορισμένοι πιστεύουν. Κι αυτό ισχύει διότι έχουν γίνει κι εδώ μια σειρά λαθών από το παρελθόν κιόλας. Δυστυχώς οι λάθος χειρισμοί σ’ ένα θέμα της ομάδας που αφορά μια συγκεκριμένη θέση τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο στον Παναθηναϊκό.

Το τριφύλλι τη δεδομένη χρονική στιγμή διαθέτει στο ρόστερ του τρεις τερματοφύλακες αλλά κι άλλον έναν που έρχεται από την ομάδα νέων. Ο λόγος γίνεται για τους Λουκ Στιλ, Στέφανο Κοτσόλη, Οδυσσέα Βλαχοδήμο και Βασίλη Ξενόπουλο. Από εκεί και πέρα δανεικοί έχουν δοθεί σε ομάδες της Κύπρου οι Νίκος Γιαννακόπουλος και Κωνσταντίνος Κότσαρης. Με λίγα λόγια οι «πράσινοι» διαθέτουν συνολικά έξι τερματοφύλακες και μέχρι στιγμής δεν έχουν χρίσει κανέναν κατάλληλο για βασικό. Για να φτάσει μια ομάδα να έχει τόσους τερματοφύλακες και να μην της κάνει κανένας, τότε κάτι φταίει και κάτι δεν έχει κάνει σωστά. Ουσιαστικά ο μόνος που θεωρητικά ήταν πιο πάνω από τους υπόλοιπους ήταν ο Λουκ Στιλ. Όμως πάμε λίγο να δούμε τα πράγματα με την σειρά.

Κεφάλαιο «Γιαννακόπουλος-Κότσαρης»

Ο Παναθηναϊκός στο παρελθόν είχε δύο τερματοφύλακες που στην πορεία αναγκάστηκε να τους χάσει. Ο λόγος γίνεται για τον Ορέστη Καρνέζη που πήγε στην Ιταλία και για τον Στέφανο Καπίνο που ταξίδεψε στην Γερμανία. Έτσι, στη συγκεκριμένη θέση το τριφύλλι είχε στερέψει από επιλογές και έπρεπε να φέρει παίχτες. Αρχικά προχώρησε στην μεταγραφή του Νίκου Γιαννακόπουλου κι έπειτα ανέβασε από τις ακαδημίες τον Κωνσταντίνο Κότσαρη. Τα συγκεκριμένα παιδιά είναι νεαρά σε ηλικία και μάλιστα ο Γιαννακόπουλος με τον Πανιώνιο είχε δείξει πολύ καλά στοιχεία. Ωστόσο και οι δύο κρύφτηκαν πίσω από την σκιά του Λουκ Στιλ και Στέφανου Κοτσόλη, με αποτέλεσμα να μην πάρουν ποτέ τις απαραίτητες ευκαιρίες.

Μάλιστα όταν ο Γιάννης Αναστασίου έφυγε και η κατάσταση για εκείνους ήταν δύσκολη, με τον ερχομό του Αντρέα Στραματσόνι έγινε ακόμα δυσκολότερη, καθώς κανείς δεν τους υπολόγιζε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκτηθεί ακόμα ένας τερματοφύλακας (Οδυσσέας Βλαχοδήμος) και εκείνοι να φύγουν δανεικοί. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε κανέναν παίχτη αν δεν τον έχουμε δει πρώτα. Ο Γιαννακόπουλος με τον Πανιώνιο ήταν εξαιρετικός και ξαφνικά χάθηκε. Μέγα λάθος! Ο Κότσαρης είναι παιδί των ακαδημιών σου, γεγονός που σημαίνει ότι γνωρίζει και πονάει την ομάδα. Όμως ποτέ δεν τον άφησες να δείξει αν μπορεί να υποστηρίξει τα όνειρά του. Μέγα λάθος! Περιπτώσεις που θυμίζουν αυτή του Αλέξανδρου Ταμπάκη λίγα χρόνια νωρίτερα. Ο Παναθηναϊκός δεν έβαλε μυαλό όμως και τώρα το βρίσκει μπροστά του.

Κεφάλαιο «Κοτσόλης-Βλαχοδήμος-Ξενόπουλος»

Συνεχίζοντας θα αναφερθώ στους υπόλοιπους τρεις τερματοφύλακες που υπάρχουν στο ρόστερ αυτή τη στιγμή. Δηλαδή στον Στέφανο Κοτσόλη, τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο και τον Βασίλη Ξενόπουλο. Η ομάδα φέτος ξεκίνησε με δεύτερο τερματοφύλακα έναν εκ των Στέφανο Κοτσόλη και Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Ωστόσο κανείς από τους δύο δεν πείθει ότι μπορεί να σηκώσει έστω και το βάρος του αναπληρωματικού. Αρχικά ο Κοτσόλης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βρίσκεται ακόμα στην ομάδα. Είναι 37 χρονών και όπως είναι λογικό έχει χάσει πολλά από τα στοιχεία που είχε νεότερος. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε σημαντικά παιχνίδια που ο βασικός πορτιέρο θα λείπει.

Από την άλλη πλευρά, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος αποκτήθηκε πέρυσι διότι ο Κοτσόλης μεγάλωνε και οι Γιαννακόπουλος-Κότσαρης δεν υπολογίζονταν. Αρχικά ήταν λάθος μεταγραφή αλλά κατά δεύτερον από τη στιγμή που τον απέκτησε η ομάδα δείχνει σαν να μην τον εμπιστεύεται καθόλου. Οι ευκαιρίες που έχει πάρει είναι ελάχιστες και σε καμία περίπτωση δεν έχει πείσει κανέναν ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας. Τέλος, ο Βασίλης Ξενόπουλος είναι μόλις 18 χρονών και προέρχεται από την ομάδα νέων. Όπως είναι λογικό δεν μπορεί να είναι δεύτερος τερματοφύλακας, ενώ πρέπει σιγά-σιγά να ψηθεί και να μπει στο κλίμα για να γίνει κι έπειτα βασικός τερματοφύλακας. Με την λογική που υπάρχει στο σύλλογο όμως, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει διάθεση να πραγματοποιηθεί.

Κεφάλαιο «Στιλ»

Τελευταίο και μόνο του άφησα σκόπιμα τον Λουκ Στιλ. Ο Άγγλος πορτιέρο θεωρείται ο βασικός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού και εκείνος που ουσιαστικά είναι ένα κλικ πιο πάνω από τους υπόλοιπους. Με την κατάσταση που έχει δομηθεί τα τελευταία χρόνια, σίγουρα βρίσκεται ένα κλικ πιο πάνω απ’ όλους τους άλλους, όμως ούτε κι εκείνους είναι κατάλληλος για τη θέση. Ο Στιλ φέτος αλλά και από πέρυσι ακόμα είχε δείξει ότι μπορεί να κάνει πολύ σοβαρά λάθη και να κρεμάσει την ομάδα του. Συγκεκριμένα ο Στιλ δεν είναι ο τερματοφύλακας που θα δώσει το αποτέλεσμα στην ομάδα του. Αυτό το φαινόμενο εμφανίστηκε από πέρυσι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει λογική εξήγηση και γι’ αυτό ο Παναθηναϊκός έπρεπε να φέρει τερματοφύλακα το καλοκαίρι.

Αρχικά όταν ήρθε ο Στιλ στην ομάδα, στον Παναθηναϊκό υπήρχαν οι Κοτσόλης και Κότσαρης. Σιγά-σιγά πήρε τη θέση βασικού κι άφησε τους άλλους δύο στον πάγκο. Εκείνη τη χρονιά όμως, μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε ανταγωνισμός για τη θέση, καθώς ο Κοτσόλης έπαιζε κάποια παιχνίδια. Όμως αυτός ο ανταγωνισμός με το πέρασμα των χρόνων έπαψε να υφίσταται και ο Στιλ ήξερε ότι θα έχει θέση βασικού ότι κι αν γίνει. Αυτό μόνο καλό δεν κάνει σ’ έναν τερματοφύλακα. Ο Άγγλος ήρθε στον Παναθηναϊκό και ήταν αρκετά καλός και με το πέρας των χρόνων έγινε προβληματικός. Σε σημείο που να διαλέγει γωνίες και στα φάουλ. Σίγουρα ρόλο έπαιξε και η αποχώρηση του Παναγιώτη Αγριογιάννη (προπονητής τερματοφυλάκων), όπου ο Στιλ υπό τις οδηγίες του ήταν φανταστικός. Όμως κυρίως αυτό που φταίει είναι η έλλειψη ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη θέση.

screenshot_4-8

Έτσι, με όλα αυτά τα λάθη και με την μη απόκτηση κάποιου σοβαρού τερματοφύλακα το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να διαθέτει έξι goalkeepers και να μην έχει κάποιον που να είναι κατάλληλος για βασικός. Αυτό από μόνο του μαρτυράει πάρα πολλά. Σίγουρα η πιο σωστή λύση θα ήταν να αποχωρήσει ο Κοτσόλης και να μείνει για τρίτος ο Βλαχοδήμος, καθώς ο Στιλ και η δεδομένη μεταγραφή θα πάλευαν για μια θέση βασικού. Όσο για τον Γιαννακόπουλο και Κότσαρη, αφού δεν πήραν ευκαιρίες, ορθά δόθηκαν δανεικοί.

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.
Loading...