Θα γίνει ξανά ανταγωνιστικός;

    Η περσινή σεζόν ήταν ένα «ναυάγιο». Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Παναθηναϊκός έκανε ουκ ολίγες αλλαγές στο εσωτερικό της ομάδας. Θα είναι ανταγωνιστικοί οι «πράσινοι» φέτος; Γράφει ο Αρτέμης Αγριτάκης.

    Τρεις διοργανώσεις (BasketLeague, Κύπελλο Ελλάδος, EuroLeague) μηδέν εις το πηλίκο. Αυτός ήταν ο Παναθηναϊκός της περασμένης αγωνιστικής περιόδου. Αυτή είναι η αλήθεια. Επί της ουσίας σε κανένα σημείο της σεζόν το «τριφύλλι» δεν βρήκε τα πατήματα του και δεν απέδωσε αυτό που έπρεπε. Θέλετε οι επιλογές των ξένων; Θέλετε οι προπονητές; Όλα μπορεί να έπαιξαν το ρόλο τους.

    Η ολοκλήρωση της σεζόν και η πρόσληψη του Ράντονιτς

    Με το που τελείωσαν οι τελικοί της BasketLeague οι αμέτρητες αλλαγές στον Παναθηναϊκό ήταν δεδομένες. Κάτι τέτοιο συνέβη με το «καλησπέρα» με το ζήτημα του προπονητή.

    Η μπίλια «κατέληξε» στον Ντέγιαν Ράντονιτς. Ο Μαυροβούνιος ανέλαβε τις τύχες του Παναθηναϊκού με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας που θα διεκδικήσει τους εγχώριους τίτλους (Super Cup, BasketLeague, Κύπελλο Ελλάδος) και θα είναι ανταγωνιστική στην EuroLeague.

    Η ενίσχυση στη θέση που «πονούσε» τα προηγούμενα χρόνια

    Το «χτίσιμο» της ομάδας ξεκίνησε πριν το τζάμπολ των τελικών. Ο Παναθηναϊκός υπέγραψε τον Πάρις Λι για δύο χρόνια. Ο άλλοτε point guard της Μονακό θα δώσει πολύτιμες λύσεις στη θέση «1», έχοντας ως δυνατό σημείο τη περιφερειακή του άμυνα. Από εκεί και πέρα τα στατιστικά του στη γαλλική ομάδα ήταν εξαιρετικά. Σε 20 λεπτά συμμετοχής (19:28 κατά μ.ο), είχε 7,2 πόντους (47.4% δίποντο, 35.3% τρίποντο, 86.3% βολές), 1,4 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ κι 1,1 κλέψιμο.

    «Παρτενέρ» του Αμερικανοκαμερουνέζου στη θέση «1» είναι ο Αμερικανός, Νέιτ Γουόλτερς. Ο πρώην μπασκετμπολίστας του Ερυθρού Αστέρα και της Ούνιξ Καζάν υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με το «τριφύλλι» έχοντας τον ρόλο του «κουμανταδόρου» του παιχνιδιού των «πρασίνων». Η περασμένη σεζόν βρήκε τον Γουόλτερς με 10,9 πόντους, 2,6 ριμπάουντ και 3,6 ασίστ κατά μέσο όρο σε 23:42 λεπτά συμμετοχής. Όσον αφορά τα ποσοστά του ήταν εξαιρετικά τόσο από μέση απόσταση (55.3%) όσο και από τα 6,75 (35.9%). Στις ελεύθερες βολές σούταρε με 62,5%.

    Με αυτό το τρόπο, ο Παναθηναϊκός προσέθεσε στοιχειώδη ποιότητα και εμπειρία στη θέση που τόσο πολύ τον έχει ταλαιπωρήσει τελευταία. Ο Αμερικανός μπορεί να προσφέρει σίγουρες και αξιόπιστες λύσεις στην οργάνωση του παιχνιδιού. Ο Πάρις Λι είναι ένα ιδανικό συμπλήρωμα του Γουόλτερς, ενώ είναι κι εξαιρετικός αμυντικός (όπως προαναφέρθηκε). Το έδειξε και στα περσινά play-offs της Euroleague με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, όπου «περιόρισε» σημαντικά τον Κώστα Σλούκα.

    Το «σίριαλ» Γκριγκόνις και η ποιότητα του Λιθουανού

    Στη θέση του shooting guard δεν έμεινε κανένας. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς επέστρεψε στον Ερυθρό Αστέρα, ενώ ο Ντάριλ Μέικον μετακόμισε στη Ρωσία για λογαριασμό της Ούνιξ Καζάν. Η «απάντηση» του Παναθηναϊκού ήταν άμεση! Οι «πράσινοι» έκαναν δικό τους τον Μάριους Γκριγκόνις δίνοντας, μάλιστα, στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας 250.000€.

    Όσον αφορά την ποιότητα και το βιογραφικό του οι συστάσεις είναι περιττές. Ο διεθνής Λιθουανός πραγματοποίησε πολύ καλή σεζόν τόσο στη VTB League (12.4 πόντοι μ.ο), όσο και στην Euroleague (8.5 πόντοι μ.ο). Παράλληλα διαθέτει εξαιρετικό τρίποντο, καθώς σε όλη του την καριέρα σουτάρει με ποσοστό 41.9% (!). Ο Γκριγκόνις έχει πολύ καλά ποσοστά τόσο στα δίποντα (47.9% κατά μ.ο) όσο και στις ελεύθερες βολές (86,9%).

    Στους υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού ο Γκριγκόνις μαζεύει 2,3 ριμπάουντ ενώ μοιράζει και 1,9 ασίστ. Το θέμα είναι η αξιοποίηση και η σωστή διαχείριση του παίκτη από τη πλευρά του «τριφυλλιού». Για παράδειγμα είναι λάθος η χρησιμοποίηση του Λιθουανού ΜΟΝΟ στη θέση «3». Ναι μεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά προκειμένου να αγωνιστεί εκεί, ωστόσο η φυσική του θέση είναι το «2». Σε αυτό το ρόλο… συστήθηκε στο κοινό, σε αυτή τη θέση έκανε τις μεγάλες εμφανίσεις με τη φανέλα της Ζαλγκίρις Κάουνας τη σεζόν 18-19, γεγονός που τον έφερε προ των πυλών της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

    Η απόκτηση του Άντριου Άντριους και τα οφέλη της κίνησης αυτής

    Στη θέση «2» οι «πράσινοι» απέκτησαν έναν ακόμη Αμερικανό παίκτη, τον Άντριου Άντριους. O 29χρονος πραγματοποίησε… τρομακτική σεζόν στο EuroCup με τη φανέλα της Μπούρσασπορ φτάνοντας μέχρι τον τελικό. Στη δεύτερη, τη τάξη, διασυλλογική διοργάνωση μέτρησε 14,1 πόντους κατά μ.ο σε 20 παιχνίδια, ενώ σούταρε με 39% στο τρίποντο, 50% στο δίποντο και 84% στις βολές. Κάτι τέτοιο συνέβη και στο τουρκικό πρωτάθλημα με 14,4 πόντους, 40% στο τρίποντο, 55% στο δίποντο και 86,6% στις βολές σε 25 αγώνες.

    Ο Άντριου Άντριους διαθέτει και εξαιρετική τελική πάσα, καθώς τη σεζόν που μας πέρασε «μοίραζε» 4 ασίστ ανά παιχνίδι. Πολύ καλή δουλειά έκανε και στον τομέα των ριμπάουντ μαζεύοντας 3 ανά παιχνίδι. Με λίγα λόγια ο Αμερικανός τα κάνει όλα και… συμφέρει. Το ζήτημα είναι η προσαρμογή του στα δεδομένα της EuroLeague. Όσο πιο γρήγορα «μπει» στο συγκεκριμένο καλούπι τόσο μεγαλύτερα αγωνιστικά οφέλη θα έχει ο Παναθηναϊκός.

    Ο επαναπατρισμός των Καλαϊτζάκηδων

    Με την αποχώρηση του Ιωάννη Παπαπέτρου ο Παναθηναϊκός «τόνωσε» το γηγενές στοιχείο στο ρόστερ του. Αυτό πραγματοποιήθηκε με την απόκτηση των αδερφών Καλαϊτζάκη. Ο Παναγιώτης πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν στη με τη φανέλα της Πανεβέζις. Πιο συγκεκριμένα, είχε μέσο όρο 13 πόντους στο EuroCup και 10,5 στο πρωτάθλημα της Λιθουανίας, όπου η ομάδα του έφτασε μέχρι τους τελικούς. Σε ότι αφορά τα ποσοστά του ο νεαρός γκαρντ/φόργουορντ σούταρε με 53% στο δίποντο, 35,5% στο τρίποντο και 74% από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας».

    Λίγες ημέρες αργότερα επέστρεψε και ο δίδυμος αδερφός του, Γιώργος. Το σύντομο πέρασμα του από το ΝΒΑ του έδωσε πολύτιμες εμπειρίες. Με τους Μιλγουόκι Μπακς είχε 9 συμμετοχές με μέσο όρο 1,8 πόντους παίζοντας 5′. Στο τέλος της σεζόν υπέγραψε για 10 ημέρες στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, όπου πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις. Για την ακρίβεια, είχε 4 συμμετοχές (όλες ως βασικός) και σε 41′ μέσα στο παρκέ είχε 17,5 π, 3,3 ριμπ, 3 ασ και 2,5 κλ.

    Ο ρόλος των Καλαϊτζάκηδων στο φετινό rotation

    Τα αδέρφια Καλαϊτζάκη μπορούν, κάλλιστα, να ενταχθούν στο rotation της φετινής σεζόν. Το έδαφος είναι «πρόσφορο» με τον Ντέγιαν Ράντονιτς στον πάγκο. Ο Μαυροβούνιος είναι από τους προπονητές που δίνει πολλές ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος αγωνίζεται στη θέση «1-2». Μπορεί και να οργανώσει και να εκτελέσει, ενώ διαθέτει και αθλητικότητα που μπορεί να βοηθήσει στην άμυνα. Υπό κανονικές συνθήκες ο νεαρός γκαρντ θα παίρνει σημαντικό χρόνο στη BasketLeague δίνοντας ανάσες, σε Γουόλτερς, Λι και Άνταμς αντίστοιχα.

    Όσον αφορά τον Παναγιώτη αγωνίζεται με άνεση στις θέσεις «2» και «3» αντίστοιχα. Διαθέτει πολύ καλό σουτ, γεγονός που φάνηκε και πέρυσι στην Πανεβέζις. Ο ρόλος του προορίζεται στο να συμπληρώνει τους Γκριγκόνις και Άντριους, να παίρνει μπόλικο χρόνο στις εγχώριες διοργανώσεις και να βοηθάει και στη θέση «3» όπου αυτό είναι απαραίτητο.

    Το αν και κατά πόσο θα αγωνίζονται στην EuroLeague είναι κάτι που θα φαίνεται παιχνίδι με το παιχνίδι. Μην ξεχνάμε ότι αφενός είναι αρκετά ταλαντούχοι παίκτες ενώ, δεν είναι λίγοι αυτοί που έκαναν το «ξεπέταγμα» τους μέσα σε μία σεζόν.

    Αθλητικότητα και εμπειρία με Ντέρικ Γουίλιαμς

    Η βασική επιλογή στη θέση «4» ήταν ακόμη μία «καυτή πατάτα» για τον Παναθηναϊκό. Η τελική επιλογή των Πεδουλάκη και Ράντονιτς ήταν ο Ντέρικ Γουίλιαμς. Ο Αμερικανός έχει πολυετή εμπειρία από το επίπεδο της EuroLeague. Το τέλος της περσινής περιόδου τον βρήκε στο Ισραήλ για λογαριασμό της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Φόρεσε για 35 παιχνίδια τη φανέλα της «ομάδας του λαού» με 9,4 πόντους και 3,1 ασίστ ανά αγώνα. Το Νο2 του ΝΒΑ draft του 2011 αποτελεί μία αρκετά αξιόπιστη λύση για τη front line των «πρασίνων» δίνοντας ενέργεια, αθλητικότητα και πόντους μέσα στο «ζωγραφιστό».

    Λιθουανική… «αποικία» και επένδυση με Σαμοντούροβ

    Ο Παναθηναϊκός, στη θέση «5», βρήκε αυτό που έψαχνε εδώ και καιρό. Ένα πολύ δυνατό συμπλήρωμα, μία επιπλέον λύση πίσω από τον Γιώργο Παπαγιάννη μέσα στη «ρακέτα». Ο λόγος για τον Αρτούρας Γκουντάιτις. Ο Λιθουανός σέντερ ήταν στη Ζενίτ τη περσινή σεζόν. Με την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ είχε 17 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα με 6,7 πόντους και 4,2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Όσον αφορά την παρουσία του στη Βαλτική Λίγκα (VTB) είχε 8 συμμετοχές με 7,4 πόντους και 4,4 ριμπάουντ. Μετά το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού πολέμου ο Γκουντάιτις μετακόμισε στην Ιταλία φορώντας τη φανέλα της Νάπολι. Εκεί αγωνίστηκε σε άλλα 7 παιχνίδια με 7,4 πόντους και 5 ριμπάουντ αντίστοιχα.

    Για τρίτος σέντερ ο Ντέγιαν Ράντονιτς υπολογίζει τον νεαρό Αλέξανδρο Σαμοντούροβ. Ο Παναθηναϊκός «κέρδισε» τον Ολυμπιακό στη «κούρσα» απόκτησης του και πλέον διαθέτει άλλο ένα μεγάλο prospect του ελληνικού μπάσκετ μετά τον Μαντζούκα. Το ζητούμενο για τον 16χρονο είναι, αργά αλλά σταθερά, να αποτελέσει πυλώνα του ρόστερ. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί αρκεί αφενός να είναι υγιής ο παίκτης και αφετέρου να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλες τις ευκαιρίες που θα πάρει από τον κόουτς του «τριφυλλιού».

    Ο Παπαγιάννης, ο Μποχωρίδης και τα… άλλα παιδιά

    Οι ριζικές αλλαγές στον Παναθηναϊκό αφορούσαν, κυρίως, το έμψυχο δυναμικό. Κάτι που σημαίνει πως παρέμειναν ελάχιστοι παίκτες από τη περσινή ομάδα στους «πράσινους».

    Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι ένας από αυτούς. Ο διεθνής σέντερ έχει άλλο ένα χρόνο στο συμβόλαιο του και αυτή τη στιγμή είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της ομάδας. Το ζητούμενο για τον «Big Papa» είναι να έχει άρτια συνεργασία με τα γκαρντ (κάτι που δε συνέβη τις δύο προηγούμενες σεζόν) προκειμένου να εκτοξεύσει τόσο τα στατιστικά του όσο και τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» πρέπει, παράλληλα, να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες ώστε να τον «δέσουν» στο ΟΑΚΑ. Κακά τα ψέματα παίκτη με τη ποιότητα του Παπαγιάννη δύσκολα βρίσκει κανείς στην αγορά αυτή τη στιγμή.

    Οι υπόλοιποι που παρέμειναν είναι οι Λευτέρης Μποχωρίδης, Νεοκλής Αβδάλας, Λευτέρης Μαντζούκας και Νίκος Χουγκάζ. Ο «Λεφ-Μπο» έχει τα χαρακτηριστικά ενός παίκτη που θα πλαισιώσει κατάλληλα τον Γουόλτερς και τον Λι, την ώρα που οι άλλοι 3 αποτελούν δυνατά prospects μαζί με τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ. Η αξιοποίηση τους είναι καθαρά στα χέρια του Ντέγιαν Ράντονιτς. Δε πρέπει να ξεχνάμε πως το πρωτάθλημα της Basketleague… προσφέρεται για τέτοιου είδους ενέργειες. Επομένως μη σας κάνει εντύπωση αν όλα αυτά τα παιδιά που προαναφέραμε τα δούμε αρκετές φορές στην ίδια πεντάδα σε παιχνίδια εγχώριων διοργανώσεων.