Τι να (μην) κάνετε στην καραντίνα!

    Ο Δημήτρης Πετρούνιας, ψυχολόγος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, δίνει συμβουλές για το πώς να διαχειριστούμε την δύσκολη αυτή στιγμή ενώ αναφέρεται και στο τι πρέπει να κάνουν οι αθλητές για να μην… ξεφύγουν από το πρόγραμμα τους και τους στόχους τους.

    Ο ψυχολόγος του Παναθηναϊκού Α.Ο, Δημήτρης Πετρούνιας, μίλησε στο SDNA.gr για το πώς και πόσο ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τη ζωή μας και για το τι πρέπει να κάνει ο καθένας από μας για να ανταπεξέλθει σ΄ αυτή τη δύσκολη στιγμή.

    Ταυτόχρονα αναφέρεται και στο δύσκολο έργο των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, ώστε να μην χάσουν τη φόρμα τους.

    Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την συνέντευξη του ψυχολόγου του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού:

    Πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο να διαχειριστεί όλο αυτό που συμβαίνει με τον κορωνοϊό;

    «Σίγουρα δεν είναι μια εύπεπτη κατάσταση για τον καθένα. Είναι δύσκολο από εκεί που μπορούσες να κάνεις ό,τι θέλεις, να αυτοπεριορίζεσαι σε ορισμένα τετραγωνικά. Αυτό φυσικά επηρεάζει λίγο πολύ κάθε άνθρωπο όσο δυνατός κι αν είναι. Αρχικά η επιβεβλημένη απομόνωση στο σπίτι, η έντονη τήρηση κανόνων υγιεινής, αλλά και κυρίως η απομόνωση από τις κοινωνικές επαφές μας δημιουργεί αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις . Πρωτίστως κάνει την εμφάνισή της η ευερεθιστικότητα και γενικότερα παρατηρείται μια όχι και τόσο καλή διάθεση. Επίσης έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της αϋπνίας όσο περίεργο κι αν φαίνεται. Σε γενικό πλαίσιο υπάρχει φόβος, θλίψη και άγχος , με συμπτώματα αρκετές φορές ακόμα και μετατραυματικού άγχους. Με λίγα λόγια αν δεν το «δουλέψουμε» σωστά μέσω ενδοσκόπησης μπορεί να το… μεταφέρουμε μέσα μας για αρκετό διάστημα ακόμα και μετέπειτα της πανδημίας»

    Τι πρέπει να κάνει ο καθένας μας για να ανταπεξέλθει;

    «Ένας σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης είναι μέσω ορισμένων «ασκήσεων ψυχραιμίας». Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα όμως υπάρχουν γενικοί κανόνες ώστε να υπάρξει εκείνος ο αυτοέλεγχος που θα προκαλέσει καλύτερη ψυχική υγεία. Παραδείγματος χάρη, πρέπει να προσπαθήσεις να περιορίσεις τις ειδήσεις που αφορούν την πανδημία. Επίσης, όταν θα βρεις μια πηγή πληροφόρησης θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι είναι αξιόπιστη. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά σάιτ που δημιουργούν πανικό αναίτια. Σε δεύτερο πλαίσιο αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ενεργοποιήσουμε τη λογική μας και να μην λειτουργούμε τόσο με το συναίσθημα.

    Είναι πάρα πολύ βασικό να ξεκαθαρίσουμε πως το να φοβηθούμε είναι φυσιολογικό. Μέσα σε μια τόσο πρωτόγνωρη κατάσταση που αφορά την υγεία μας είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει φόβος και άγχος,αρκεί αυτός ο φόβος να μας διατηρεί όσο γίνεται πιο λειτουργικούς στην καθημερινότητά μας. Εξίσου σημαντικό είναι να μην πιστεύουμε στις φήμες ακόμα και αν μετεφέρονται από κάποιο πολύ κοντινό μας πρόσωπο.Πρέπει να διασταυρώσουμε το οτιδήποτε από τον οποιονδήποτε. Δεν πρέπει να πιστέψουμε κάτι και να το αναπαράγουμε επειδή μας το είπε η μητέρα μας ή ο πατέρας μας, καθώς έτσι διογκώνουμε το πρόβλημα. Τέλος να μην διατηρούμε συχνές επαφές με υπεραγχώδη και τοξικά άτομα, μας προκαλούν έντονη ανησυχία και άγχος.

    Εξίσου σημαντικό είναι να φτιάξουμε ένα πλάνο στο μυαλό μας σε περίπτωση που ο κορωνοϊό μας… επισκεφθεί, πως θα το αντιμετωπίσουμε. Εν ολίγοις να είμαστε συναισθηματικά και ψυχολογικά προετοιμασμένοι.

    Σε αυτό το σημείο θα επιθυμούσα να αναφέρω την τεχνική της γείωσης για τα άτομα που έχουν πιο έντονο φόβο και πανικοβάλλονται εύκολα. Τα άτομα αυτά καλό θα είναι κάθε φορά που βιώνουν ή νιώθουν πανικό να αποσυρθούν σ’ ένα μέρος που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και να πείσουν τον εαυτό τους ότι «κοίταξε να δεις έχω κάνει ότι μπορώ, προσέχω όσο μπορώ, επομένως δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω». Με την τεχνική αυτή κατευνάζεις τα αρνητικά σου συναισθήματα.

    Πρέπει να αντιληφθούμε απόλυτα πως η παραμονή μας στο σπίτι αποτελεί μια συλλογική ευθύνη. Από εκεί και πέρα οφείλουμε να διατηρήσουμε ίδιες συνθήκες στη ζωή μας, όσον αφορά τον ύπνο και την ξεκούραση, ώστε να μην αλλάξει η πνευματική μας ετοιμότητα. Το ότι έχουμε άπλετο χρόνο δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε άρδην το πρόγραμμα που κάναμε πριν. Απαιτείται για την ψυχική μας υγεία μία σταθερότητα. Είναι σχεδόν αναγκαίο να γινει διότι όταν επανέλθουμε θα έχουμε μεγάλη δυσκολία προσαρμογής. Με το να τηρήσουμε τα προαναφερθέντα μένουμε σε ετοιμότητα και η… επιστροφή θα γίνει πιο ομαλά».

    Πόσο πιο δύσκολο είναι για έναν αθλητή στο να περιοριστεί στο σπίτι του;

    «Φυσικά και για έναν αθλητή είναι ακόμα πιο δύσκολο, μιας και δεν μπορεί να εκτονώσει την ενέργεια του. Είναι ένα άτομο που πλέον έχει μάθει να σπαταλά πολύ ενέργεια, να έχει εξάρσεις αδρεναλίνης και γενικότερα να είναι πάρα πολύ ενεργός. Αυτό το διάστημα οι περισσότεροι αθλητές νιώθουν πως εγκλωβίζονται και αναζητούν τρόπους διοχέτευσης της ενέργειάς τους».

    Τι πρέπει να κάνει ένας αθλητής, ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση;

    «Κρίνεται απαραίτητο και αδιαπραγμάτευτο ο αθλητής να ακολουθεί ένα απόλυτα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει προφανώς και γυμναστική. Επιβάλεται να ξυπνά και να κοιμάται τις ίδιες ακριβώς ώρες,να λαμβάνει τα γεύματα χρονικά συντεταγμένα και γενικά να συνεχίσει τη ρουτίνα που είχε προ πανδημίας. Τεράστια σημασία έχει να προσέχει ιδιαίτερα την διατροφή του και να ζυγίζεται σε καθημερινή βάση, γιατί έχει παρατηρηθεί ότι αθλητές που είναι εγκλωβισμένοι μέσα στο σπίτι αυξάνουν το βάρος τους, γεγονός που δεν τους βοηθάει να επανέλθουν σε καλούς αγωνιστικούς ρυθμούς. Επίσης είναι πολύ σημαντικό για την πνευματική – εγκεφαλική προετοιμασία του αθλητή να παρακολουθεί δικούς του αγώνες και να σημειώνει σημεία που πρέπει να βελτιώσει. Σημαντικό σημείο εγρήγορσης αποτελεί η συχνή τηλεφωνική επαφή με τον προπονητή του, ώστε να υφίσταται ένα δυναμικό feedback αλλά και οι συνομιλίες με τους συμπαίκτες του ώστε να διατηρηθεί η χημεία της ομάδας.

    Ο ελεύθερος χρόνος που δίνεται είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ο αθλητής να κάνει έναν επαναπροσδιορισμό των στόχων του για το υπόλοιπο της χρονιάς, ώστε να μην… χαθεί στην επάνοδό του. Σε αυτό το σημείο θα τον βοηθήσει πολύ η τεχνική της νοερής απεικόνισης. Αυτό τι σημαίνει; Ότι μπαίνω στο γήπεδο και αγωνίζομαι με την… φαντασία μου. Συγκεκριμένα, αυτό το κάνουν και οι αθλητές 10-15 μέρες πριν από σημαντικούς αγώνες. Δηλαδή για 10 λεπτά περίπου το βράδυ,ψενώ βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας με κλειστά μάτια, φαντάζεται να παίρνει μέρος νοερά σε κάποιο σημαντικό αγώνα του. Φανταστείτε για παράδειγμα μετά από δύο μήνες απουσίας κι αγωνιστικής απραξίας έναν παίκτη να εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο για να αγωνιστεί σε κρίσιμο αγώνα με την παρουσία χιλιάδων θεατών. Αν έχει «προπονηθεί» νοερά τις τελευταίες 15 μέρες πάνω σε αυτό τον αγώνα θα είναι σαν να έχει ξαναγωνιστεί υπό αυτές τις συνθήκες άλλες 15 φορές,κάτι το οποίο τον καθιστά πνευματικά έτοιμο έναντι των υπολοίπων. Με λίγα λόγια στην παρούσα φάση ο αθλητής με την νοερή απεικόνιση «γυμνάζει» τον εγκέφαλο του και όταν θα χρειαστεί να αγωνιστεί ξανά, αυτή η αδράνεια που έχει τόσο καιρό δεν θα τον έχει επηρεάσει σίγουρα εγκεφαλικά και νοητικά. Μην ξεχνάμε πως… Τα καλύτερα παιχνίδια παίζονται πρώτα στο μυαλό μας»!

    Πως οι αθλητές θα μείνουν σε… επαγρύπνηση από τη στιγμή που υπάρχει ασάφεια για το πότε και το αν θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα;

    «Το αίσθημα της αβεβαιότητας σε αυτή την περίοδο είναι ό,τι χειρότερο. Ο αθλητής θα πρέπει να έχει κατά νου πως βρίσκεται σε προαγωνιστική περίοδο κι ότι σε 15 μέρες θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα,είναι σημαντικό να πορεύεται με βάση αυτό το δεδομένο. Όπως προαναφέραμε αν ακολουθήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει μεγάλη δυσκολία κατά την επάνοδό του. Μην ξεχνάμε πως οι αθλητές συνήθως αυτή την περίοδο ήταν στο ζενίθ της απόδοσής τους και αν τώρα βγουν εντελώς εκτός νόρμας τότε η επιστροφή θα είναι με χαμηλή αυτοπεποίθηση,εμφανίζοντας αυτό που λέμε σε γηπεδικούς όρους «κοιλιά» στην απόδοσή τους. Τέλος σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να οριστεί ένας υπεύθυνος ανά τμήμα ώστε να επικοινωνεί με τους παίκτες και να ελέγχει ακριβώς το τι γίνεται».

    Εσύ είσαι ο ψυχολόγος στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα γίνουν από δω και πέρα λόγω όλου αυτού που συμβαίνει;

    «Ο Παναθηναικός Α.Ο από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τους πάντες για την φύση του ιού και τα μέτρα πρόληψης από εξειδικευμένους επιστήμονες ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω ανησυχία. Η γνώση είναι δύναμη και πορευόμαστε με αυτό. Όσο αφορά καθαρά το δικό μου πλαίσιο βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή μέσω βιντεοκλήσεων με όσους παίκτες βιώνουν πιο έντονο άγχος εξαιτίας της πανδημίας ή του εγκλεισμού δημιουργώντας κατά αυτό τον τρόπο ένα αίσθημα ασφάλειας. Δεν σας κρύβω πως συζητάμε αρκετές φορές για την τήρηση του προγράμματος και της διατροφής,είναι κάτι που επιθυμούν να τηρήσουν όμως χρειάζονται την ανατροφοδότηση. Επίσης αυτό το διάστημα οργανώνουμε ομιλία εξ αποστάσεως για τον προγραμματισμό μελέτης,τη διάσπαση προσοχής και τον περιορισμό της αναβλητικότητας σε αθλητές των ακαδημιών μας που βρίσκονται στην Γ Λυκείου για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Γενικότερα είχαμε κάνει και μια προεργασία για ομιλίες στους αθλητές των ακαδημιών για θέματα που άπτονται της κυβερνοασφάλειας και της ορθής χρήσης του διαδικτύου όμως εξαιτίας της πανδημίας μετατέθηκαν για αργότερα».

    Τέλος θα ήθελα να σε ρωτήσω τι σημαίνει ο Παναθηναϊκός για σένα;

    «Ο Παναθηναϊκός είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στη ζωή μου και θεωρώ πως ό, τι είναι να κάνει για ‘μένα, το κάνει από τον Φλεβάρη του 1908, μιας κι είμαι λάτρης της ιστορίας. Όσο κι αν ακούγεται συνηθισμένο ο Παναθηναικός είναι Ιδέα κι όπως ορθά αρκετοί υποστηρίζουν τα καλύτερα και πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο δεν μπορείς να τα δεις ή να τα αγγίξεις,τα αισθάνεσαι μόνο με την καρδιά. Τέλος θα επιθυμούσα να καταθέσω το πόσο υπερήφανος αισθάνομαι γιατί μέσω του Α.Ο προάγεται πολιτισμός,το αποδεικνύουν οι δράσεις του αλλά και η ίδρυση του τμήματος ΑμεΑ . Παναθηναικός λοιπόν στα εύκολα και στα δύσκολα μέχρι τέλους».

    Πηγή: SDNA.gr