Τι θα θυσίαζες για την κορυφή;

  Πόσες καριέρες έφτασαν στο απόγειό τους και πόσες στην τραγική λήξη τους εξαιτίας ουσιών; Σίγουρα αρκετές, αν όχι πολλές. Το δέλεαρ είναι μεγάλο και ικανό να λυγίσει, θα λέγαμε, ακόμα και τους πιο αδιάφθορους αθλητές.

  Ο όρος ντόπινγκ (doping) είναι ευρέως γνωστός, σχεδόν σε όλους, και ουσιαστικά είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών που χορηγούνται στον/ην εκάστοτε αθλητή/τρια με σκοπό και αποτέλεσμα την τεχνητή βελτίωση της επίδοσής του/της στον αγώνα. Κάτι που ξεπερνά τα φυσικά όρια του ανθρώπου, προσβάλλει το ιδανικό του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και προκαλεί μελλοντικά σωματικά προβλήματα στους χρήστες.

  Ας σημειωθεί ότι πολύ συχνά οι παρενέργειες των αναβολικών στις γυναίκες είναι η μεταβολή των γυναικείων χαρακτηριστικών τους σε πιο αρρενωπά, εξαιτίας των στεροειδών. Μια από τις πιο γνωστές υποθέσεις είναι αυτή του αθλητή Αντρέα Κρίγκερ, γεννημένου ως Χάιντι Κρίγκερ, ο οποίος για πολλά χρόνια λάμβανε μεγάλες ποσότητες αναβολικών με αποτέλεσμα από εξαιρετικά νεαρή ηλικία να αναπτύξει ανδρικά χαρακτηριστικά και να αντιμετωπίζει προβλήματα στην υγεία του.

  Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο αθλητής δεν του δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξει την ταυτότητά του. Μετέβη σε μια αλλαγή φύλου καθοδηγούμενος και χωρίς να μπορεί να αλλάξει την τύχη του. Μια αλλαγή που προκλήθηκε από το ίδιο το φαρμακοβιομηχανικό σύστημα, της τότε εποχής.

  Κι έτσι μου δίνεται η αφορμή κάπου εδώ, να σχολιάσω κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζουν. Τα ετήσια κέρδη των ιατρικών κλινικών, των φαρμακοβιομηχανιών κ.ο.κ είναι ιλιγγιώδη, ενώ οι ίδιες παράλληλα προάγονται και υποστηρίζονται από κρατικά μέσα, γεγονός που βάζει σε σκέψεις και ωθεί αρκετούς ανθρώπους να αναθεωρήσουν την άποψη τους για την αξιοκρατία και την ηθική του συστήματος. Και κάπου εδώ προκύπτουν ερωτήματα για τον κοινό νου: Αξίζει όντως το ρίσκο; Αξίζει αυτή τη μεταχείριση το ανθρώπινο σώμα και η ψυχή; Όλα τελικά ξεθωριάζουν στο ‘’βωμό του χρήματος’’;

  Διάσημοι αθλητές, με την πάροδο των χρόνων, ‘’άνοιξαν την πόρτα’’ στις ουσίες και, ομολογουμένως, βασίστηκαν σε αυτές, κατορθώνοντας σπουδαίες νίκες. Δε θα σταθώ όμως σε ονόματα, αφού αρκετοί από αυτούς έχουν δηλώσει πως μετάνιωσαν για τις επιλογές τους αυτές. Άλλωστε δεν κρινόμαστε μόνο από το παρελθόν μας.

  Αυτό που κάνει όμως τόσο δημοφιλείς τις αναβολικές ουσίες, είναι η δυσκολία στην ανίχνευση τους. Προδίδονται βέβαια, από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους. Σε γενικές γραμμές, τα αναβολικά είναι ικανά να προκαλέσουν ίκτερο, αδυνάτισμα των τενόντων, υψηλή πίεση, ακμή και πολλά περισσότερα σε τέτοιο σημείο, ώστε να αποβούν θανατηφόρα. Τα αποτελέσματά τους είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμα και γεννούν ακόμη σοβαρά ψυχικά προβλήματα.

  Με αρκετή βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η χρήση ουσιών είναι ένα ζήτημα που θα απασχολεί και μελλοντικά τον χώρο του αθλητισμού. Όσο θα κυριαρχεί η δίψα για τη νίκη, για το ακατόρθωτο και η επιθυμία του κέρδους και της δόξας άνευ ηθικών φραγμών, τα θεμέλια του αθλητικού ιδεώδους θα κλονίζονται.

  Γιάννα Αναγνώστου

  Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.