Τιμή και δόξα στον Γεώργιο Καραϊσκάκη!

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου το Prasinoforos.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και τιμά έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της επανάστασης, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε το 1782 σε ένα μοναστήρι κοντά στην Άρτα, αφού η μητέρα του μετά την φυγή του πατέρα του από κοντά τους, είχε παραμείνει καλόγρια εξ’ου και το παρατσούκλι που απέκτησε. Η πατρική έλλειψη λοιπόν έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Έγινε πολύ σκληρός, αψής, φιλόνικος και τραχύς, ενώ συχνή ήταν η βωμολοχία του.

Ανέβηκε πολύ μικρός στο βουνό και έγινε κλέφτης σε νεαρή ηλικία. Η πολύ σκληρή όμως διαβίωση του, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει φυματικός, πράγμα που θα βάλει την ζωή του συχνά σε κίνδυνο. Το 1812 προσλαμβάνετε στην περίφημη αυλή του Αλί Πασά των Ιωαννίνων, και τάχιστα εξελίσσεται σε έναν από τα πιο ικανά παλικάρια της αυλής του. Μάλιστα στέκεται παλικαρίσια στην πολιορκία του Αλί Πασά από τον Χουρσίτ Πασά το 1821, αλλά όταν καταλαβαίνει ότι έρχεται το τέλος του πασά των Ιωαννίνων, αποσύρεται με τους άντρες του στα Άγραφα.

Εκεί για 3 χρόνια μέχρι το 1824 γίνεται αρχικαπετάνιος και παρά την έξαρση του επαναστατικού αγώνα ο Καραϊσκάκης, δεν εμπλέκεται ενεργά ακόμα σε πολεμικές ενέργειες πλην κάποιων μεμονωμένων περιστατικών, κυρίως από επιδρομές ατάκτων σωμάτων του οθωμανικού στρατού στα λημέρια του, τις οποίες και αποκρούει αποτελεσματικά.

Ουσιαστικά η δράση του Καραΐσκάκη στον αγώνα ξεκινάει με την έναρξη της πολιορκίας του Μεσολογγίου τον Μάρτιο του 1825. Εκεί επικεφαλής 800 αντρών και για 6 μήνες διοργανώνει έναν υποδειγματικό κλεφτοπόλεμο, ενώ ένα κυκλωτικό σχέδιο που διαρκεί 4 μέρες αποδεκατίζει τους Τούρκους του Κιουταχή και του Ιμπραήμ και δίνει πολύτιμες ανάσες στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι. Μάλιστα η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το έργο του, τον ανακηρύσσει αρχιστράτηγο της ανατολικής στερεάς.

Τελικά παρά τις προσπάθειες του Καραΐσκάκη το Μεσολόγγι πέφτει το Πάσχα του 1826 και μαζί όλη η δυτική στερεά. Έτσι η μόνη περιοχή που παραμένει ελεύθερη είναι η περιοχή του και κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου, που κρατάει με νύχια και με δόντια ο Κολοκοτρώνης. Έτσι η επανάσταση κινδυνεύει με αφανισμό 5 χρόνια μετά την έναρξή της. Εκεί λοιπόν ο Καραϊσκάκης στην πιο δύσκολη στιγμή του αγώνα θα αναδείξει το μεγαλείο του.

Στις 18 Νοεμβρίου 1826 θα γραφτεί το πρώτο έπος του. Η πολιορκία του Κιουταχή στην Αράχοβα θα μείνει στην ιστορία, αφού επικεφαλής μόνο 680 αντρών, αυτή η αλεπού της στρατιωτικής τέχνης, θα αιφνιδιάσει 8000 τουρκαλβανούς στρατιώτες του Κιουταχή και θα τους θερίσει κυριολεκτικά. Στις μάχες μάλιστα θα σκοτωθούν 4 Τούρκοι αρχηγοί σωμάτων πράγμα που καταδεικνύει την σημασία της νίκης. Στην δε εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Αράχοβας θα στήσει πυραμίδα με 1500 κεφάλια Τούρκων, τακτική απάνθρωπη μεν αλλά επιβεβλημένη εκείνα τα χρόνια στις πολεμικές επιχειρήσεις προκειμένου να αποβληθεί ο φόβος όσων ακόμα λύγιζαν στην θέα του Τούρκου στρατιώτη.

Αφού λοιπόν ο Καραϊσκάκης σώζει την επανάσταση στην ανατολική στερεά στις 4 Μαρτίου 1827 εισέρχεται στην Αττική και μέσω Ελευσίνας και στρατοπεδεύει με 1000 άντρες στην περιοχή του Κερατσινίου. Εκεί στήνει μικρά ταμπούρια στην περιοχή που έχει ακόμα αυτήν την ονομασία στην περιοχή αυτή του Πειραιά. Τον ενισχύουν επίσης 2000 Πελοποννήσιοι υπό την ηγεσία του γιου του Κολοκοτρώνη, Γενναίου. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση έχει διορίσει και 2 Άγγλους στρατιωτικούς, να συντονίζουν τις επιχειρήσεις μαζί με τον Καραΐσκάκη. Τους Κόχραν και Τσώρτς. Έτσι αργά ή γρήγορα αρχίζουν οι διαφωνίες και οι προστριβές μεταξύ τους. Ο Καραισκάκης μάλιστα προσβάλλεται από οξεία φυματίωση και χάνει πολλές από τις δυνάμεις του. Παρόλα αυτά επιβλέπει τους στρατιώτες του.

Η βασική διαφωνία τους ήταν ότι οι Άγγλοι μην γνωρίζοντας την ψυχοσύνθεση των Ελλήνων πολεμιστών, καθώς και έχοντας άγνοια της μορφολογίας του εδάφους, επιθυμούσαν μια κατά μέτωπο μάχη στην πεδιάδα του Φαλήρου με τον Κιουταχή, ενώ ο Καραϊσκάκης αντέτεινε μικρές και ελεγχόμενες μάχες γνωστές σήμερα ως δολιοφθορές, προκειμένου να καμφθεί το ηθικό των αντιπάλων. Μάλιστα ήδη από τις 18 Απριλίου 1827 έχουν αρχίσει οι εκατέρωθεν αψιμαχίες σε επίπεδο ατάκτων πυροβολισμών. Αυτό όμως θα σταθεί και μοιραίο και για την ζωή του Καραισκάκη.

Ο Καραϊσκάκης έτσι όπως έβγαινε από την σκηνή του και επέβλεπε τους στρατιώτες, αψηφώντας τους ελεύθερους σκοπευτές και μάλιστα για αυτό, είχε λάβει και σχετική ειδοποίηση από τον Κολοκοτρώνη πού τον συμβούλευε να αποφεύγει τις άσκοπες αψιμαχίες και ακροβολισμούς. Τελικά την μεγάλη Παρασκευή της 22ας απριλίου 1827 μια βολή που ακόμα και σήμερα διαφωνούν οι ιστορικοί από πιο στρατόπεδο προήλθε θα πλήξει στο υπογάστριο τον Καραΐσκάκη και θα τον ρίξει στο έδαφος. Αμέσως τα παλικάρια του, θα τον μεταφέρουν στην σκηνή του. Οι γιατροί εξετάζοντας το τραύμα του, ειδοποιούν τους ανώτερους αξιωματικούς , ότι είναι θέμα ωρών, ο θάνατος του.

Μάλιστα λίγο πριν πεθάνει καλεί τον στρατηγό Μακρυγιάννη κοντά του και του λέει. «Εγώ πεθαίνω…Όμως εσείς να είστε μονοιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα». Έτσι ανήμερα της γιορτής του στις 23 Απριλίου 1827 ο γιος της καλογριάς καταλήγει σε ηλικία μόλις 45 ετών. Η είδηση του θανάτου του παγώνει το ελληνικό στρατόπεδο και έτσι στην μάχη του Φαλήρου που ακολουθεί ο ελληνικός στρατός συντρίβεται. Μόλις μάλιστα ο Κολοκοτρώνης μαθαίνει την απώλεια του Καραΐσκάκη συγκλονίζεται και αφού κάθεται σταυροπόδι αρχίζει και μοιρολογάει σαν γυναίκα. Η σορός του μεταφέρεται στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Σαλαμίνα, όπου θρηνήθηκε από το πανελλήνιο.

Ο Καραϊσκάκης παρόλο ότι δεν είχε βγάλει κανένα στρατιωτικό σχολείο της εποχής, όπως ο Κολοκοτρώνης, ήταν τεράστιος στρατιωτικός επιτελικός. Σε εποχές που ακόμα οι ειδικές δυνάμεις των στρατών δεν είχαν επινοηθεί καν αυτός τις είχε συλλάβει από νωρίς και τις είχε εξελίσσει τόσο υποδειγματικά που όλοι οι κορυφαίοι αξιωματικοί του οθωμανικού στρατού τον θαύμαζαν σε τεράστιο βαθμό. Μέρη των λειψάνων του βρίσκονται σε ειδικό χώρο πλησίον του ηλεκτρικού σταθμού του Φαλήρου στον Πειραιά. Όποιος τυχαία περάσει ποτέ από εκεί ας κοντοσταθεί λίγο. Σε ανθρώπους σαν κι αυτόν οφείλουμε την ύπαρξή μας σήμερα!