Τόλιου: «Υπάρχουν φίλαθλοι που δεν έχουν δει ούτε ένα ματς και θέλουν να μας στηρίξουν, είναι μοναδικό»

Η αρχηγός της ομάδας, Κατερίνα Τόλιου μίλησε στο «SDNA» μετά από αυτή την τεράστια επιτυχία και στάθηκε στο πως ήρθε αυτή, στους στόχους για τη νέα σεζόν ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της διοίκησης και του κόσμου του τριφυλλιού.

Aναλυτικά όσα είπε στο SDNA

Ποια είναι τα συναισθήματά σου μετά από αυτή την επιτυχία;

«Είμαι απίστευτα χαρούμενη. Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή είχαμε βάλει ως στόχο να φτάσουμε στην κορυφή. Φυσικά βλέπαμε κάθε ματς ξεχωριστά και δουλεύαμε με σκοπό τη νίκη. Κανένα ματς δεν ήταν εύκολο. Ακόμα και στα ημιτελικά δεν περιμέναμε ότι θα κερδίσουμε 3-0, αλλά ήμασταν απόλυτα προσηλωμένες στον στόχο. Στον τελικό από την άλλη ξέραμε ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε την καλύτερη ομάδα. Θεωρώ ότι ήμασταν πιο έτοιμες και το θέλαμε πιο πολύ».

Πως αισθάνεσαι για το γεγονός ότι είστε η πρώτη ελληνική ομάδα στο πινγκ – πονγκ που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο; Το έχετε συνειδητοποιήσει;

«Η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει μόνο μια μέρα από τον τίτλο και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Πιστεύω ότι με τις μέρες που θα περάσουν θα καταλάβουμε τι έχουμε πετύχει. Νιώθω υπερηφάνεια γι΄ αυτή την ομάδα. Είμαστε όλες δεμένες από την πρώτη μέρα και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Το κλίμα είναι εξαιρετικό. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι ήμασταν απόλυτα συγκεντρωμένες στο στόχο. Μπορώ να σου πω ότι στον τελικό θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει με 3-0. Δεν έχουμε καταλάβει τι έχουμε κάνει».

Όταν ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια στην αρχή της σεζόν, πιστεύατε ότι θα πετύχετε κάτι τόσο σημαντικό;

«Το φανταζόμασταν πριν καν δούμε τα ρόστερ τον ομάδων. Αφού είδαμε και ποιες παίκτριες αγωνίζονται σε κάθε ομάδα, επειδή τις περισσότερες τις γνωρίζουμε, πιστέψαμε ότι μπορούμε να φτάσουμε ψηλά. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είχαμε ως στόχο να φτάσουμε στα ημιτελικά. Βλέπαμε μάλιστα ότι όσο περνούσαν τα παιχνίδι η ομάδα παρουσίαζε ένα όλο και καλύτερο πρόσωπο. Ματς με το ματς το πιστεύαμε όλο και πιο πολύ».

Θα ήθελα να μου μιλήσεις για τους ανθρώπους που βρίσκονταν πίσω από αυτή την προσπάθεια και κατ΄ επέκταση επιτυχία.

«Αρχικά να πω ότι τόσο ο πρόεδρος κ. Μαλακατές όσο και ο αντίπροεδρος κ. Βρανόπουλος  είναι δίπλα μας συνέχεια. Ότι και να χρειαστήκαμε ήταν εκεί για να μας το προσφέρουν. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους και η αλήθεια είναι ότι όποια επιθυμία και να είχαμε την έκαναν πραγματικότητα. Γενικά αρκετοί φίλοι του Παναθηναϊκού μας έστελναν συνεχώς μηνύματα στήριξης και γενικότερα ήταν δίπλα μας. Υπάρχουν φίλαθλοι δηλαδή της ομάδας που μπορεί να μην έχουν δει καν αγώνα πινγκ πονγκ, αλλά να θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά την ομάδα. Αυτό είναι μοναδικό. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Είναι η δεύτερη σεζόν που παίζω στο σύλλογο και στην καριέρα μου δεν έχω ζήσει ξανά κάτι παρόμοιο. Φυσικά και οι προπονητές μας και όλο το επιτελείο συνέβαλαν τα μέγιστα»

Άρα αυτή η στήριξη είναι κάτι μοναδικό σωστά;

«Την στήριξη αυτή τόσο από τον κόσμο όσο και από την διοίκηση δεν την έχω ξανανιώσει στην καριέρα μου. Ειδικά στην Ελλάδα, αλλά μπορώ να σου πω ότι ακόμα και στο εξωτερικό η διοίκηση δεν ήταν τόσο δίπλα μου όσο νιώθω ότι είναι η διοίκηση του Παναθηναϊκού».

Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς τις αθλήτριες;

«Μας δίνει απίστευτο ψυχολογικό μπουστ. Θεωρώ ότι στον αθλητισμό αυτό παίζει μεγάλο ρόλο. Σίγουρα παίζει ρόλο τόσο το ταλέντο όσο και η δουλειά που… ρίχνει ο κάθε αθλητής, αλλά αν δεν έχεις την κατάλληλη στήριξη δύσκολα πας παρακάτω».

Μετά από αυτή την επιτυχία θεωρείς ότι μπορεί να ανέβουν τα επίπεδα δημοτικότητας του αθλήματος στην χώρα μας;

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν στους συλλόγους και τους αρέσει το άθλημα. Το θέμα είναι η μετάβαση. Όταν δηλαδή ένα παιδί δίνει Πανελλήνιες και θέλει να μπει στο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να το συνδυάσει με το πινγκ πονγκ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει η ίδια η Πολιτεία. Η Πολιτεία πρέπει να βρει έναν τρόπο να κρατήσει τα παιδιά στον αθλητισμό, διότι το μεγαλύτερο κομμάτι του αθλητισμού στην Ελλάδα είναι ερασιτεχνικό. Επομένως με το που μπει ένα παιδί στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να διαλέξει. Μακάρι αυτός ο τίτλος να… τραβήξει περισσότερο κόσμο κοντά στο άθλημα, αλλά το θέμα είναι και να μείνει. Από την άλλη στο να έρχεται όλο και περισσότερος κόσμος να μας παρακολουθεί σίγουρα θα βοηθήσει αυτή η επιτυχία».

Ποιοι είναι οι στόχοι από εδώ και πέρα, μιας και μετά από μια τέτοια επιτυχία ο πήχης ανεβαίνει από μόνος του; Όλο αυτό σας δημιουργεί μια παραπάνω πίεση ή κίνητρο;

«Πίεση όχι, καθώς είναι όλοι δίπλα μας και μας στηρίζουν. Κάθε φορά που φοράω τη φανέλα του Παναθηναϊκού και μπαίνω στον αγωνιστικό χώρο είμαι ενθουσιασμένη. Όσον αφορά τους στόχους της νέας σεζόν, μπορώ να σου πω ότι του χρόνου θα αγωνιστούμε ξανά στην Ευρώπη και θα παίξουμε στο πιο υψηλής δυναμικότητας τουρνουά, που και εκεί θεωρώ ότι μπορούμε να φτάσουμε ψηλά. Και γιατί όχι να μην πάρουμε και τον τίτλο».

Θα ήθελες να πεις κάτι για τον κόσμο που σας στηρίζει;

«Η αλήθεια είναι ότι το κινητό μου έχει πάρει… φωτιά (σ.σ. γέλια. Τα μηνύματα είναι πάρα πολλά και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Δεν έχω λόγια πραγματικά. Ελπίζω από του χρόνου να έχουμε ακόμα περισσότερες επιτυχίες. Είναι σίγουρα πρωτόγνωρο».

Κλείνοντας μάλιστα ανέφερε η αρχηγός του τριφυλλιού: «Σίγουρα θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη διοίκηση και στον κόσμο για την στήριξη. Επίσης θέλουμε να αφιερώσουμε τον τίτλο στον Νίκο Ζέρβα, που είναι ο προπονητής μας, αλλά και στην Ελισάβετ Τέρπου, η οποία λόγω covid δεν μπόρεσε να είναι δίπλα μας».