Top-10: Oι καλύτερες μεταγραφές ξένων στην ιστορία του Παναθηναϊκού (pics&vids)

    Τι να πρωτοθυμηθείς και τι να ξεχάσεις. Σπουδαίες προσωπικότητες που χάρισαν στιγμές ανεπανάληπτων επιτυχιών, έχουν φορέσει την φανέλα του Παναθηναϊκού, και την τίμησαν στο έπακρο.

    Επιμέλεια: Γιάννης Σέμπρος

    Και επειδή ίσως να σας…στεναχωρήσαμε λίγο θυμίζοντας σας τα μεγαλύτερα παλτά που πέρασαν από το «τριφύλλι» (παράλληλα με το γέλιο που σας χαρίσαμε) προ δύο εβδομάδων, σε αυτό το άρθρο θα δούμε το παρασκήνιο των μεταγραφών της δεκάδας, αλλά και στιγμιότυπα αυτών των σπουδαίων ποδοσφαιριστών φορώντας την φανέλα του Παναθηναϊκού.

    Νούμερο 10: Αντρέας Ίβανσιτς

    Το πιο «βρώμικο» αριστερό πόδι που είχε ποτέ ο Παναθηναϊκός. Από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Αυστριακού ποδοσφαίρου, Ο «Μότσαρτ» έγινε μόλις στα 23 του χρόνια αρχηγός της Εθνικής του ομάδας. Ήταν στον Παναθηναϊκό για 4 σεζόν. Ήρθε ως δανεικός από τη Σάλτσμπουργκ τη σεζόν 2006-2007, ενώ ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ομάδα και τη σεζον 2007-2008 ξανά ως δανεικός. Έπειτα αποκτήθηκε από τους «πράσινους» έναντι 500.000 ευρώ για δύο χρόνια, μέχρι και την μετακίνηση του στην Γερμανία και την Μάιντζ. Με το «τριφύλλι» συμπλήρωσε 71 συμμετοχές σημειώνοντας παράλληλα 12 τέρματα.

    Nούμερο 9: Ζιλμπέρτο Σίλβα

    Πόσες ελληνικές ομάδες έχουν φέρει αρχηγό της εθνικής Βραζιλίας και τροπαιούχο του Μουντιάλ; Θα σας απαντήσω εγώ. Καμία. Το «αόρατο τείχος» όπως τον «βάφτισε» ένας δημοσιογράφος μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, αγωνιστικά ίσως και να μην άφησε τις εντυπώσεις που περίμεναν οι φίλοι του «τριφυλλιού», αλλά αδιαμφισβήτητα η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, έκανε «θόρυβο» σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Ήρθε στους «πράσινους» από την Άρσεναλ το 2008 και έμεινε στην ομάδα και αυτός για 4 χρόνια καταγράφοντας 83 συμμετοχές και 5 γκολ κατακτώντας το νταμπλ του 2010.

    Νούμερο 8: Ρενέ Χένρικσεν

    Αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος αμυντικός που έχει περάσει από τον Παναθηναϊκό. Πάντα επιχειρούσε να βγαίνει πρώτος στην μπάλα και νικούσε, όπως νίκησε πρόσφατα και τον καρκίνο που του διαγνώστηκε. Το «άλογο» όπως τον φωνάζανε, ήρθε στο «τριφύλλι» το 1999 από την Κοπεγχάγη έναντι 20 εκατομμυρίων κορονών Δανίας! Ο Δανός έμεινε στην ομάδα 7 χρόνια κατακτώντας το νταμπλ το 2004, και σημείωσε 136 συμμετοχές πετυχαίνοντας μόλις 2 τέρματα όντας αμυντικός.

    Στιγμή από την φιέστα του 2010

    Νούμερο 7: Σεμπάστιαν Λέτο

    Ο Αργεντινός μάγος ήταν αυτός που «ώθησε» τον Σιμάο Μάτε Τζούνιορ να μιλήσει για πρώτη φορά ελληνικά δημόσια, λέγοντας χαρακτηριστικά «Σαλαμάει ο Λέτο»…! Πέραν αυτού όμως θα μας μείνει αξέχαστος για τον τρόπο που «μίλαγε» στην στρογγυλή θεά πετυχαίνοντας εντυπωσιακά γκολ, με ένα από αυτά να μας χαρίζει και το κύπελλο την χρονιά του νταμπλ κόντρα στον Άρη.

    Με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις της Λίβερπουλ από την οποία τον είχε δανειστεί, στις 23 Ιουνίου 2009, οι «κόκκινοι» δέχτηκαν προσφορά από τον Παναθηναϊκό που πιστεύεται ότι ανερχόταν στο ποσό των £ 3,000,000. Την 1η Ιουλίου 2009, ο παίκτης υπέγραψε 5ετή σύμβαση για περίπου 1,2 εκατομμύρια (με μπόνους) στην πρώτη θητεία στην ομάδα. Ήρθε ξανά τον Ιανουάριο του 2016 αφού ο ίδιος χάρισε 400.000 ευρώ στην πρώην ομάδα του για να τον αφήσει να έρθει ως ελεύθερος, για να κλείσει το κεφάλαιο «Παναθηναϊκός» στην καριέρα του το καλοκαίρι του 2017. Συνολικά 98 συμμετοχές «συνοδευόμενες» με 35 τέρματα.

    Νούμερο 6: Χουάν Χοσέ Μπορέλι

    Παρόλο που κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων σεζόν του στην Ελλάδα δεν κατόρθωσε να δείξει πλήρως τις ικανότητές του, την περίοδο 1994/1995 συνείσφερε αποφασιστικά στην κατάκτηση του Κυπέλλου και του Πρωταθλήματος από την ομάδα του. Ο «Χότα Χότα» αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το 1991 ως ο νέος αρχηγός της ομάδας. Έμεινε σε αυτήν για 6 χρόνια χαρίζοντας μας τεράστιες στιγμές όπως την πορεία στα ημιτελικά του Champions League την σεζόν 1995/1996, όπου και σημείωσε 4 τέρματα στην διοργάνωση. Συνολικά τα τέρματα του με το «τριφύλλι» ήταν 25, με αριθμό συμμετοχών 93.

    Nούμερο 5: Γιόζεφ Βάντσικ

    Το περίφημο «Βουνό» που πέρασε από τον Παναθηναϊκό την δεκαετία του 90′, αποτελεί τον μεγαλύτερο γκολκίπερ που φόρεσε τα «πράσινα γάντια» και που έχουν δει κάτω από τα γκολποστ οι οπαδοί του «τριφυλλιού». Αποκτήθηκε από την Πολωνική Γκούρνικ Ζάμπζε το 1990, και έμεινε στην ομάδα ολόκληρη την δεκαετία. Κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα, 2 σούπερ, και ήταν παράλληλα μέρος της σπουδαίας πορείας στα ημιτελικά του Ch.L το 96′, συμπληρώνοντας 249 συμμετοχές με την αξιομνημόνευτη «μωβ» φανέλα.

    Νούμερο 4: Όσκαρ Μαρσελίνο Άλβαρες

    Το «πολυβόλο» του Παναθηναϊκού την δεκαετία του 70′ και από τους πιο παραγωγικούς σκόρερ που είδαμε πότε με τα «πράσινα». Ο «Αλβάρα», ήρθε στην ομάδα το 1976 από τον Πας Γιάννενα, συμπληρώνοντας 5 χρόνια με αυτήν έχοντας 114 συμμετοχές και 55 γκολ. Σε αυτή την πενταετία, ο Αργεντινός κατέκτησε το τρεμπλ το 1977 ( πρωτάθλημα, κύπελλο, κύπελλο Βαλκανίων) και είναι ο 7ος σκόρερ όλης της ιστορίας του Παναθηναϊκού.

    Νούμερο 3: Xoυάν Ραμόν Ρότσα

    Ο Αργεντινός που απέκτησε ελληνική υπηκοότητα μετά την μακροχρόνια πορεία του στην Ελλάδα, αποτελεί το μοναδικό πρόσωπο που έχει συμμετάσχει και ως αθλητής και ως προπονητής στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με ελληνικό ποδοσφαιρικό σύλλογο. Ο λατρεμένος σε όλους «Ινδιάνος» ήρθε στον Παναθηναϊκό τον Δεκέμβριο του 1979 από την Μπόκα Τζούνιορς, και έμεινε στην ομάδα μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 80′. Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και ένα σούπερ καπ Ελλάδος και ήταν φυσικά ένα κομμάτι, της σπουδαίας πορείας την σεζόν 1984/85 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Με την πράσινη φανέλα συμπλήρωσε 227 συμμετοχές πετυχαίνοντας 13 γκολ. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της σεζόν 1993-1994 ο Ρότσα κλήθηκε να «υπηρετήσει» ξανά τους «Πράσινους» σαν προπονητής αυτή την φορά (και άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια το 2012), έχοντας ανάλογη πορεία και τίτλους, αφήνοντας ιστορία στην ομάδα αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

    Νούμερο 2: Τζιμπρίλ Σισέ

    Ο Γάλλος «killer» με το νούμερο 9 στην πλάτη, είναι ίσως ο καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής που έχουμε δει τον 21ο αιώνα. Ο ορισμός του «φονιά» επιθετικού και τα χτυποκάρδια που απέφερε στους αντιπάλους κάθε φορά που είχε την μπάλα στα πόδια, χρήζουν τον «Τζιμπρίλαρο» ως μία από τις καλύτερες μεταγραφικές κινήσεις ξένων παικτών που έχει κάνει ποτέ ο Παναθηναϊκός. Ήρθε το καλοκαίρι του 2009 στην ομάδα από την Σάντερλαντ που είχε παραχωρηθεί ως δανεικός από την Μαρσέιγ, σε μια μεταγραφή που του απέφερε 2,5 εκατομμύρια τον χρόνο, και δεν άργησε να μπει στις καρδιές τον φίλων της ομάδας. Στην πρώτη του χρονιά με τα «πράσινα» αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Superleague με 23 τέρματα, όπως και την δεύτερη με 20 και δεν υπήρχε ομάδα εντός και εκτός συνόρων, που ο Σισέ να αγωνίστηκε ενάντια και να μην την «κάρφωσε». Κατέκτησε το νταμπλ το 2010 έχοντας 47 τέρματα σε 61 συμμετοχές με το «τριφύλλι» στο στήθος.

    Νούμερο 1: Κριστόφ Βαζέχα

    Μπορεί να θεωρείται μεταγραφή ξένου, αλλά για εμάς είναι Έλληνας κρίνοντας από τον τρόπο που πόναγε την φανέλα του Παναθηναϊκού. Μας χάρισε ατελείωτες στιγμές χαράς βγάζοντας μας στους δρόμους για 15 ολόκληρα χρόνια. Με διαφορά από τον δεύτερο είναι το σημαντικότερο πρόσωπο που αγωνίστηκε με τα «πράσινα» και επομένως, αποτελεί την μεγαλύτερη μεταγραφή ξένου στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

    Ήρθε στην ομάδα τον χειμώνα του 1989 από την Πολωνική Ρουχ Χόρζοβ από την οποία ξεκίνησε και να παίζει ποδόσφαιρο. Κατέκτησε σχεδόν τα πάντα με το «τριφύλλι» αφού έφτασε έναν αγώνα μακριά από την κατάκτηση του UEFA Champions League. Aναλυτικότερα, πέντε πρωταθλήματα και άλλα τόσα κύπελλα Ελλάδος, όπως επίσης και δύο σούπερ καπ, βγαίνοντας και τρεις χρονιές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Σημείωσε το αξέχαστο γκολ με τον Άγιαξ στον πρώτο ημιτελικό του Champions League, και τον όνομα του θα μείνει για πάντα στο πάνθεον της ομάδας. Για την ιστορία, συμπλήρωσε 390(!) συμμετοχές και σκόραρε 244!

    Δείτε το πρώτο και τελευταίο του γκολ με την φανέλα του Παναθηναϊκού διότι έπρεπε να βάλουμε όλα του τα γκολ θα χρειαζόμασταν…10 άρθρα!