«Χαλαρώνει» η UEFA!

  Η πανδημία του κορονοϊού που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνοντας την Ευρώπη εδώ και λίγα 24ωρα την πρώτη ήπειρο παγκοσμίως σε κρούσματα, οδήγησε την UEFA σε ελιγμούς, όχι μόνο στο θέμα της μετάθεσης του Euro2020 για τον Ιούνιο του 2021, προκειμένου να βρεθεί χώρος και χρόνος για να ολοκληρωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα, αλλά και σε άλλα πολύ κομβικά ζητήματα συνολικής λειτουργίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

  Όπως επί παραδείγματι στο Financial Fair Play, όπου η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία αποφάσισε να «χαλαρώσει» σε σημαντικό βαθμό το (πολύ αυστηρό) πλαίσιο των κανονισμών της, αναπροσαρμόζοντάς το στις πολύ δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται ανά την Ευρώπη.

  Το πρώτο μέτρο ήταν η παράταση ενός μήνα (από 31 Μαρτίου σε 30 Απριλίου) του χρονικού περιθωρίου που θα έχουν οι ομάδες για να διευθετήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και να πάρουν τις αδειοδοτήσεις τους για την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2020/21.

  «Ως πρώτη κίνηση και αντίδραση για την υπάρχουσα κατάσταση, η UEFA αποφάσισε να επιμηκύνει τη διορία για τις ομάδες, προκειμένου να πληρώσουν ή να διευθετήσουν όλες τις πληρωμές τους σε ομάδες, υπαλλήλους και φορολογικές αρχές ως τις 30 Απριλίου 2020.

  Οι πολύ δύσκολοι καιροί που ζούμε, που είναι εντελώς εκτός ελέγχου των ομάδων, οδηγούν εκ των πραγμάτων την UEFA σε αναπροσαρμογή των κανονισμών του Financial Fair Play» ανέφερε αξιωματούχος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας την Πέμπτη (19/03) στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), εξηγώντας πως «…η αναστολή των εγχώριων πρωταθλημάτων λόγω του κορονοϊού, έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλες δυσκολίες σε πολλά κλαμπ. Το FFP ελέγχει την οικονομική βιωσιμότητα κάθε συλλόγου ξεχωριστά. Κι αν κάποιος δεν τηρήσει τους κανονισμούς μπορεί να αντιμετωπίσει τιμωρίες αποκλεισμού από τα ευρωπαϊκά κύπελλα, όπως έγινε στην περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι.

  Πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικοί με όλο αυτό και να δώσουμε την ευκαιρία στις ομάδες να παρουσιάσουν ένα βιώσιμο πλάνο, εν μέσω πάρα πολλών οικονομικών προβλημάτων».

  Αυτή είναι η θέση της UEFA, που βεβαίως «ακουμπάει» σε μεγάλο βαθμό τόσο τον Παναθηναϊκό, όσο και τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες εν όψει του «ελέγχου» που θα γίνει από την επιτροπή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ τον Μάιο και βεβαίως του πολύ πιο αναλυτικού «τσεκαρίσματος», που θα πραγματοποιήσουν οι αρμόδιες επιτροπές της UEFA για να δώσουν το «πράσινο φως» και την «UEFA-License» σε όσους συμμετάσχουν στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

  Ένα μικρό «πρόκριμα»

  Για τον Παναθηναϊκό, που πέρασε από τεράστιες οικονομικές δυσκολίες την τελευταία τριετία και τελεί ακόμη υπό την τιμωρία που του επέβαλλε στις 19 Απριλίου 2018 το Δικαστικό Σώμα του Club Financial Control Body -με αποκλεισμό ενός έτους από τα ευρωπαϊκά κύπελλα, για οποιαδήποτε από τις σεζόν 2017/18, 2018/19 και 2019/20 εξασφάλιζε συμμετοχή στην Ευρώπη- το Νο1 ζητούμενο είναι να μπορέσει την εφετινή άνοιξη, να εξασφαλίσει εκτός από την «ελληνική» (μικρή) άδεια και την «ευρωπαϊκή» (μεγάλη) αδειοδότησή του.

  Ως ένα μικρό «πρόκριμα», που θα μπορούσε να διατηρήσει «ζωντανές» τις όποιες (μικρές ή μεγαλύτερες θα φανεί σύντομα) ελπίδες του, για αναστολή της ευρώ-ποινής του από το CFCB της UEFA. Σε ένα συνολικότερο «πακέτο ομαδικών αναστολών» που είχε εδώ και καιρό στο μυαλό της η ηγεσία της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, για τις ομάδες που τιμωρήθηκαν την τελευταία τριετία για παραβάσεις του FFP, αλλά επέδειξαν βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες τους και εναρμονίστηκαν με τα ζητούμενά.

  Για να πάρει ωστόσο -έστω και υπό «τιμωρία» ακόμη- την «UEFA-License», ο Παναθηναϊκός, θα πρέπει να περάσει με επιτυχία από τον… σκόπελο του πλάνου βιωσιμότητας (μελλοντικές, χρηματο-οικονομικές προβλέψεις), εκεί που ουσιαστικά «κόπηκε» την άνοιξη του 2019 από την επιτροπή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ (πληρώνοντας ένα πρόστιμο 20.000€), μολονότι πήρε την «ελληνική» άδειά του.

  Οικονομικοί δείκτες και τηλεοπτικό
  Το «κλειδί» στην όλη διαδικασία (θα) είναι το τηλεοπτικό συμβόλαιό του (με μεγαλύτερο έσοδο για κάθε ελληνικό σύλλογο), το οποίο δεν ελήφθη πέρσι «υπόψιν», διότι ήταν στον… αέρα οι υπογεγραμμένες συμβάσεις με την ΕΡΤ.

  Φέτος ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έχει πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για να πάρει το «ΟΚ» και -παρά τις δεδομένες δυσκολίες και την αβεβαιότητα των καιρών- υπάρχει πίστη εντός της «πράσινης» ΠΑΕ, πως θα πετύχει να διασφαλίσει και την «UEFA-License».

  α) Και γιατί οι οικονομικοί δείκτες της ΠΑΕ είναι πολύ, πολύ καλύτεροι όπως θα διαφανεί σύντομα και από τον ισολογισμό που θα κατατεθεί μαζί με συμπληρωματικά οικονομικά στοιχεία, που θα επιβεβαιώνουν τη μείωση του χρέους από τα 57,4 εκατ. € της χρήσης 2016/17, σε ένα ποσό κάτω από τα 17 εκατ. €.

  β) Και γιατί η κατεύθυνση της διοίκησης του Παναθηναϊκού είναι, μόλις αρχίσει να ξεκαθαρίζει η «καταιγίδα» με τον κορονοϊό, να βάλουν σε μία σειρά το θέμα του τηλεοπτικού, κλείνοντας κι εγγράφως με την κατάθεση ενός νέου συμβολαίου, το μεγαλύτερο «κομμάτι» του πλάνου βιωσιμότητας.

  Διαβουλεύσεις σε επίπεδο κορυφής
  Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του Trifilara.gr, εδώ και αρκετές ημέρες είναι σε εξέλιξη συζητήσεις/διαβουλεύσεις ανάμεσα στην UEFA, την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, τη Super League, αλλά κι άλλες ομοσπονδίες κι ευρωπαϊκές Λίγκες, προκειμένου να υπάρξει μία σχετική «χαλάρωση» επί του ποσοστού των οικονομικών προαπαιτουμένων για τις αδειοδοτήσεις, λόγω των εξελίξεων με την πανδημία. Σε ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται από 10 έως 20%.

  Κάτι που, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα είναι απόλυτα ενισχυτικό στην προσπάθεια των «πράσινων» για να εξασφαλίσουν (και) την UEFA-License για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια (τελευταία φορά ήταν την άνοιξη του 2017). Κι από εκεί και πέρα, θα περιμένουν (έστω και με μικρές πιθανότητες) τις εξελίξεις με το ενδεχόμενο αναστολής της ευρώ-ποινή τους.

  Γενικά η διάθεση που βγαίνει τις τελευταίες ημέρες (και) από την UEFA, είναι να «χαλαρώσει» συνολικά (ειδικά για φέτος) το πλαίσιο του Financial Fair Play. Τα πράγματα άλλωστε, αλλάζουν day-by-day στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο λόγω της πανδημίας του COVID-19 κι ουδείς μπορεί να προδικάσει το πώς -και υπό ποιες προϋποθέσεις- θα «ξημερώσει» η ευρωπαϊκή σεζόν 2020/21.

  σχύει ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό η τάση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας να περάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα «κομμάτια» των αρμοδιοτήτων της, το νέο μοτό της περί «αλληλεγγύης» προς όλες τις ομάδες.

  Αυτό που προέχει βεβαίως στην παρούσα φάση, είναι η υγεία όλων και το πώς θα μπορέσει να καταφέρει ο πλανήτης μας να ξαναβρεί λίγο-λίγο ένα «ψήγμα» της «κανονικότητάς» του.

  Όλα τα υπόλοιπα θα δρομολογηθούν εν καιρώ και σίγουρα είναι πολλά εκείνα που θα αλλάξουν τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

  Πηγή: Trifilara.gr

  sofa offers
  Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.
  Loading...
  Translate »