Χρόνια πολλά και δόξες περισσότερες

    Σήμερα είναι μια μεγάλη ημερομηνία για το ”τριφύλλι”. Σαν σήμερα πριν από 94 χρόνια (το 1922) ο δήμος Αθηναίων έδωσε το ΟΚ για την παραχώρηση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στον Παναθηναϊκό.

    Ξεκινώντας το χρονικό της ιστορίας από την αρχή της, στις 8 Μαρτίου του 1922, ο Δήμος Αθηναίων, παραχώρησε το χώρο στον Παναθηναϊκό «διά την ανέγερσιν χώρου αθλοπαιδιών», ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή του γηπέδου με πόρους του συλλόγου.

    Αυτός που ενέκρινε την παραχώρηση

    Ο βουλευτής των Φιλελευθέρων, Παντελής Καρασεβδάς, κατέβαλε ισχυρή προσπάθεια στη Δ’ Εθνοσυνέλευση για να παραχωρηθεί οριστικά το οικόπεδο από το Δήμο Αθηναίων στον Παναθηναϊκό. Οι προσπάθειές του τελεσφόρησαν και οι Καλαφάτης, Παπάζογλου, Πανουργιάς και Νικολαΐδης τον έκαναν πρόεδρο λόγω των όσων έκανε για την ομάδα.

    Το 1924 το γήπεδο της Λεωφόρου ήταν το μοναδικό στη χώρα που μπορούσε να φιλοξενήσει 6.000 θεατές, ενώ από το 1928 είχε πλέον και ξύλινες κερκίδες.

    Οι πρώτες δόξες του ”τριφυλλιού” στη Λεωφόρο

    Έξι χρόνια αργότερα, το «τριφύλλι» κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα, υπό την ΕΠΟ. Την ίδια χρονιά σημειώθηκε και ένα σκορ που ακόμα μνημονεύεται. Το 8-2 επί του Ολυμπιακού.

    Το 1931 τοποθετήθηκαν στο γήπεδο τσιμεντένιες κερκίδες. Ήταν το πρώτο ελληνικό γήπεδο που το κατάφερε αυτό. Το ιστορικό γήπεδο, επίσης, από τότε και μέχρι το 1984 ”στέγαζε” και τις προσπάθειες της Εθνικής Ελλάδος.

    Το γήπεδο επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

    Το 1936, ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς, τότε δήμαρχος, εισηγήθηκε την ανακαίνιση του γηπέδου. Πολύ σύντομα και με τον Β΄ Παγκοσμίο Πολέμο, λειτούργησε ως νοσοκομείο και ορφανοτροφείο.

    Το τέλος του πολέμου και η αρχή της Θύρας 13

    Τρία χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου, το 1948, μπήκαν στο γήπεδο οι πρώτοι προβολείς. Το 1950 ξεκίνησε η κατασκευή του πετάλου ως σημείο όπου βρίσκονται οι οργανωμένοι οπαδοί του ”τριφυλλιού”. Όταν τα έργα τελείωσαν, το γήπεδο χωρούσε 13.οοο θεατές.

    Το 1951 δημιουργήθηκε το κολυμβητήριο, ενώ το 1959 δημιουργήθηκε το πρώτο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ της χώρας, ο γνωστός «Τάφος του Ινδού» που πλέον ονομάζεται κλειστό «Π. Γιαννακόπουλος».

    Το όνομα του γηπέδου και η μελλοντική πορεία του

    Το 1981, ο Παναθηναϊκός αποφασίζει να τιμήσει τον Απόστολο Νικολαΐδη, ως πρόεδρο, παράγοντα και αθλητή του συλλόγου, δίνοντας το όνομά του ως επίσημο όνομα του γηπέδου. Μέχρι το 1984, οι ”πράσινοι” αγωνίζονταν εκεί, αλλά από τότε και για τα επόμενα 16 χρόνια αγωνιζόταν στο ΟΑΚΑ.

    Ενόψει τον Ολυμπιακών Αγώνων, το γήπεδο ανακαινίζεται και ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο σπίτι του. Αυτή η επιστροφή σηματοδοτείται από το πρωτάθλημα της σεζόν 2003-2004, αλλά και από πολλές ευρωπαϊκές επιτυχίες.

    Αργότερα ήρθε η νέα μετακόμιση στο ΟΑΚΑ, ενώ από τη σεζόν 2013-2014 ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στη φυσική του έδρα, η οποία το καλοκαίρι του 2016 θα ανακαινιστεί και πάλι.

    Το «σπίτι» και του Ερασιτέχνη

    Όσον αφορά τα υπόλοιπα αθλήματα του Ερασιτέχνη, το γήπεδο μπάσκετ εξακολουθεί να στεγάζει το τμήμα του γυναικείου μπάσκετ, καθώς και τις ακαδημίες μπάσκετ και βόλεϊ του συλλόγου.

    Στο χώρο λειτουργεί κολυμβητήριο, ενώ υπάρχει σκοπευτήριο για το τμήμα σκοποβολής, προπονητήρια για τα τμήματα και τις ακαδημίες της πυγμαχίας, πάλης, άρσης βαρών και τοξοβολίας.

     

    0 0 Ψήφοι
    Article Rating
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Παλιότερα
    Νεότερα Most Voted
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα ασχόλια